PS Paisie Lugojanul: Preacurata Fecioară avea, la fel ca noi, libertatea deplină de a primi sau nu planul lui Dumnezeu

Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a oficiat marți, Sfânta Liturghie, împreună cu arhimandritul Climent Vîntu, starețul Mănăstirii Săraca, de sărbătoarea patronală a așezământului monahal. Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei a îndemnat credincioșii să răspundă, asemenea Fecioarei Maria, la chemarea lui Dumnezeu:

„Preacurata Fecioară avea libertatea deplină, precum și noi avem libertate deplină de la Dumnezeu, de a primi sau nu planul pe care Dumnezeu a dorit să-L împlinească prin întruparea Sa în pântecele ei, pentru mântuirea noastră. De aceea zic părinții că prorocii erau în stare de așteptare și cutremur… și răspunsul este acesta: «Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău»”.

Începutul mântuirii noastre

Praznicul Bunei Vestiri marchează începutul mântuirii noastre, când Arhanghelul Gavriil vestește Fecioarei Maria că va naște prin Duh Sfânt pe Iisus Hristos, Mântuitorul lumii.

„Astăzi este începutul mântuirii noastre, pentru că la praznicul Bunei Vestiri, când arhanghelul îi binevestește Fecioarei Maria că va avea în pântece și va naște Fiu, pe Cel ce va mântui neamul omenesc, Maica Domnului primește în pântece nu într-o formă trupească, ci prin venirea Duhului Sfânt și prin lucrarea harului dumnezeiesc, pe Pruncul Iisus Hristos, Mântuitorul lumii”, a transmis Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul.

Episcopul vicar a precizat însemnătatea celor trei stele de pe veșmintele Maicii Domnului, care simbolizează puritatea înainte, în timpul și după naștere.

„Dacă privim spre icoana Maicii Domnului, vedem trei steluțe zugrăvite pe veșmântul ei: una în dreptul frunții, iar celelalte două pe umeri. Un imn din cel de-al Doilea Paraclis al Maicii Domnului exprimă în cuvinte această realitate iconografică: «Fecioară ai fost mai înainte de naștere și întru naștere iarăși ai fost fecioară și după naștere iarăși fecioară ai rămas; pentru aceasta pe tine te binecuvântăm, întru toți vecii»”, a explicat Preasfinția Sa.

„Maica Domnului nu este o femeie oarecare și spun Sfinții Părinți că toți prorocii Vechiului Testament și întreaga umanitate era într-o așteptare și într-un freamăt, pentru că așteptau răspunsul Maicii Domnului la vestea pe care arhanghelul Gavriil o aducea”.

În încheierea cuvântului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul i-a sfătuit pe credincioși să slujească lui Hristos, și nu păcatului.

Foto credit: Mitropolia Banatului


Știri recente