PS Marc Nemţeanul a slujit împreună cu Patriarhul Serbiei în Marea Britanie

Preasfinţitul Părinte Marc Nemţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, a slujit duminică împreună cu Patriarhul Irineu al Serbiei în parohia sârbă „Sfântul Lazăr” din Birmingham.

Preasfinţia Sa a fost însoţit de arhidiaconul Paul Loghin.

Slujirea patriarhală a fost prilejuită de împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea comunităţii parohiale şi 50 de ani de la sfinţirea lăcaşului de cult, informează Patriarhia Serbiei.

Din soborul slujitor au făcut parte: Mitropolitul Porfirie de Zagreb-Ljubljana, Episcopii Dositei de Britania şi Scandinavia, Andrei de Austria şi Elveţia şi Arsenie de Nisa din Biserica Serbiei, dar şi alţi ierarhi din Bisericile Ortodoxe Surori.

După Liturghie a avut loc o slujbă de pomenire pentru ctitorii lăcaşului de cult trecuţi la cele veşnice.

La finalul slujbei, Episcopul Dositei a evidenţiat dragostea, credinţa şi nădejdea ctitorilor care au construit lăcaşul de cult, deşi nu au avut posibilităţi financiare remarcabile.

În cuvântul său, Patriarhul Irineu a subliniat bucuria concelebrării liturghiei împreună cu ierarhii sârbi, dar şi cu ceilalţi episcopi din Bisericile Ortodoxe Surori şi a reamintit bunele relaţii dintre poporul sârb şi poporul britanic.

Preafericirea Sa a elogiat personalitatea câtorva asistente medicale britanice care s-au sacrificat pentru poporul sârb în timpul Primului Război Mondial.

De asemenea, Patriarhul Irineu i-a îndemnat pe sârbii care trăiesc în Marea Britanie să fie recunoscători poporului britanic în mijlocul căruia vieţuiesc, dar să nu îşi uite originile şi tradiţiile.

În cursul serii, în Birmingham a fost organizat un program de cântece şi dansuri tradiţionale sârbeşti.

Foto credit: Paul Loghin

Comentarii Facebook


Știri recente