PS Macarie: Să ne ostenim mai mult, pentru noi și pentru aproapele, să câștigăm împreună Împărăția Cerurilor

În zilele de 18, 19 și 20 iunie Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord a efectuat vizite pastorale la românii din Kristiansand, Stavanger și Bergen, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Ierarhul român a ales ca în acest an, de praznicul Tuturor Sfinților Români, să viziteze, pe lângă comunitățile de români, și deținuții din penitenciarele din orașele amintite.

Astfel, sâmbătă, 18 iunie, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie pentru mica obște de români de la Kristiansand, cel mai sudic oraș din Norvegia. Românii au cinstit și s-au închinat, de asemenea, la icoana Maicii Domnului-Îndrumătoarea, Stâpâna Fiordurilor.

În cuvântul său, PS Macarie a încurajat comunitatea prin cuvintele Evangheliei. Nu te teme, turmă mică (Luca 12, 32), încredințându-i pe românii din Kristiansand de dragostea și rugăciunile sale. După Liturghie, ierarhul român a cercetat deținuții din penitenciarul din acest oraș din sudul Norvegiei.

Am purtat cu noi, spre bucuria deținuților, icoana Maicii Domnului-Îndrumătoarea, Stâpâna Fiordurilor. Ne-am rugat și am cântat împreună, încredințându-ne ocrotirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Am întâlnit și deținuți de altă etnie, ortodocși, bucuroși să vadă preoți și episcopi din Biserica lor. Iubiți frați si surori, credința și dragostea trec dincolo de ziduri și nu pot fi legate în lanțuri. Mare este Dumnezeul nostru, Dumnezeu care face multe minuni și întoarce multe suflete!, a spus Episcopul Europei de Nord.

Duminică, 19 iunie, ierarhul român s-a aflat în mijlocul românilor din Stavanger, a căror parohie îl are ca ocrotitor și pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. PS Macarie a spovedit și împărtășit credincioșii și a botezat copilul unei familii din comunitate. După Sfânta Liturghie, ierarhul român a cercetat deținuții din penitenciarul din Stavanger, spovedind, binecuvântând și rugându-se împreună cu aceștia. În după-amiza zilei de duminică, 18 iunie 2017, ierarhul a slujit Taina Sfantului Maslu şi i-a binecuvântat pe copilaşii de la şcoala parohială din fiordul Haugesund.

Vizita pastorală la românii din sudul Norvegiei s-a încheiat la Bergen. În acest oraș, ierarhul român a vizitat un credincios aflat la spital pentru o operaţie, iar seara a slujit Sfântul Maslu pentru comunitate. De asemenea, în cursul zilei, Părintele Episcop a vizitat pe deținuții din penitenciar, încurajându-i și oferindu-se binecuvântare arhierească.

Episcopul român a rostit și un îndemn duhovnicesc, plecând de la pericopa zilei care a coincis, totodată, cu una din pericopele citite la Taina Sfântului Maslu:

Când Mântuitorul îi cheamă pe apostoli și le dă putere și har să tămăduiască orice neputință și boală din popor, El ne cheamă, de fapt, pe noi pe toți, fie cleric, fie mirean, fie episcop, preot sau simplu credincios. Suntem toți apostoli, chemați să mergem către oile cele pierdute ale casei lui Israel, către aproapele nostru aflat în nevoie. Să nu fim indiferenți față de această mare chemare apostolică, ci mai mult să ne ostenim, pentru noi și pentru aproapele, să câștigăm, împreună, Împărăția Cerurilor. (Matei 10, 1-8)

Comentarii Facebook


Știri recente