PS Macarie propune să ne analizăm inimile şi să ne întrebăm: Oare Îl doresc eu pe Hristos?

În predica de Întâmpinarea Domnului, Episcopul Macarie a propus o analiză a adâncurilor inimilor, după care fiecare să răspundă la mai multe întrebări.

„Oare Îl doresc eu pe Hristos? Îl aștept cu dragoste, sunt pregătit să Îl întâmpin oare dacă mi se înfățișează Hristos? Îl recunosc în săracul, în bolnavul, în întemnițatul de lângă mine?”.

„Și dacă parcurg aceste trepte ale întâlnirii și întâmpinării Lui, oare îmi asum eu mărturisirea? Îl afirm pe Mântuitorul Iisus Hristos în văzul lumii riscându-mi liniștea socială și poate chiar reputația?”, a afirmat Preasfinţia Sa.

Episcopul Europei a menţionat că răspunsurile le primim în biserică, atunci când Îl întâmpinăm „așa cum L-a întâmpinat odinioară Dreptul Simeon și cum L-a întâmpinat Prorocița Ana”.

„Îl putem primi și noi pe Pruncul Iisus pe brațele noastre, fiindcă nu este o faptă mai frumoasă, mai inocentă și mai plină de sens în viața noastră, decât a-L întâmpina pe Pruncul Iisus, iar în numele Lui pe toți pruncii dăruiți nouă de El”.

„Așadar, să rămânem în lumina Dătătorului de lumină, iar atunci când Îl primim euharistic pe Pruncul Hristos în Liturghie, pe brațele inimii, să spunem laolaltă cu toată bucuria: Am văzut Lumina cea adevărată, am primit Duhul cel ceresc, am aflat credința cea adevărată, Nedespărțitei Sfintei Treimi închinându-ne, că aceasta ne-a mântuit pe noi”.

În predică, ierarhul a explicat că întâmpinarea este o dispoziție sufletească, care ne arată că sosirea celui așteptat este un eveniment, iar cel așteptat este important, este esențial.

Întâmpinarea este vocația noastră de creștin. Întâmpinarea este o vocație de profunzime, de adâncime a omenității noastre, fiindcă suntem făcuți să ne așteptăm cu dragoste și dor și să ne întâmpinăm unii pe alții”.

„Dacă noi suntem făcuți pentru ca noi să ne întâmpinăm, cu atât mai mult suntem făcuți ca să Îl așteptăm și să Îl întâmpinăm și să Îl mărturisim pe Mântuitorul Iisus Hristos așa cum L-au mărturisit astăzi Dreptul Simeon și Prorocița Ana”.

În ziua Întâmpinării Domnului, Preasfinţitul Părinte Macarie a slujit la Paraclisul Episcopal din Stockholm.

Foto credit: arhivă Episcopia Europei de Nord


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente