PS Macarie: „Misiunea Bisericii în rândul tinerilor nu este o opțiune, ci o necesitate”

Ne dorim cu ardoare ca învățăturile și tradițiile Bisericii noastre Ortodoxe să devină o prezență vie în viața voastră, sunt cuvintele adresate de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, cu prilejul unei vizite pastorale, tinerilor români din Copenhaga.

Preasfinţia Sa a fost prezent în perioada 7-8 octombrie 2016 în capitala Danemarcei. Vineri, 7 octombrie, ierarhul a participat la activitățile recreative și sportive organizate în Copenhaga de către tinerii Centrului de Tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Sâmbătă, 8 octombrie, Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială din Copenhaga, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, ierarhul a conferit tinerilor ortodocși din Centrul de Tineret, filiala Copenhaga, medalia cu chipul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, ocrotitorul Centrului de Tineret al  Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

Totodată, Preasfinţia Sa a oficiat şi Taina Sfântului Botez pentru pruncul unei familii din Copenhaga.

Episcopul Macarie a adresat un cuvânt părintesc tinerilor prezenţi:

A deveni adult și a te maturiza este, în societatea de astăzi, o provocare mult mai dificilă decât în perioada anterioară. Voi, tinerii creștini, sunteți mult mai expuși influențelor negative și distructive care pot și doresc să vă modeleze și să vă dicteze cine să deveniți. Din acest motiv, ne dorim cu ardoare ca învățăturile și tradițiile Bisericii noastre Ortodoxe să devină o prezență vie în viața voastră. Misiunea Bisericii cu voi tinerii nu este o opțiune, ci o necesitate!

Redăm mai jos cuvântul integral al Episcopului Ortodox Român al Europei de Nord adresat tinerilor la Copenhaga:

Preaiubiții mei,

Mă bucur că ați ales să faceți parte din Centrul de Tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

A deveni adult și a te maturiza este, în societatea de astăzi, o provocare mult mai dificilă decât în perioada anterioară. Voi, tinerii creștini, sunteți mult mai expuși influențelor negative și distructive care pot și doresc să vă modeleze și să vă dicteze cine să deveniți. Din acest motiv, ne dorim cu ardoare ca învățăturile și tradițiile Bisericii noastre Ortodoxe să devină o prezență vie în viața voastră. Misiunea Bisericii cu voi tinerii nu este o opțiune, ci o necesitate!

De aceea misiunea și scopul Centrului nostru de Tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” este de a vă ajuta să descoperiți profunzimile credinței și a vă oferi resursele și pârghiile necesare dezvoltării unei relații personale cu Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos și transformării într-un membru activ al Bisericii Lui celei vii. Cu alte cuvinte, de a vă echipa cu instrumentele necesare și a vă ajuta în călătoria voastră spre mântuire.

Centrul de Tineret este organic legat de viața fiecărei parohii din Episcopia noastră a Europei de Nord și se dorește a fi o slujire a cărei lucrare, orientare și punere în aplicare să reflecte Credința, Tradiția și Viața creștin-ortodoxă în contextul lumii contemporane.

Principiile sau pilonii potrivit cărora am gândit acest proiect sunt următorii:

Liturghie sau Închinare

Veniţi să ne bucurăm întru Domnul, întru bucurie să-I strigăm lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru. Întru laudă să-I întâmpinăm faţa, cu psalmi de bucurie să-I strigăm. (Psalmi 94, 1-2).

În calitate de creștini ortodocși, noi credem că Dumnezeu se descoperă prin Sfânta Tradiție și Sfânta Scriptură. Închinarea sau adorarea este expresia sacramentală a acestora și este, prin urmare, extrem de important ca voi, membrii Centrului de Tineret, să fiți membri și participanți la Tainele Bisericii.

Comuniune sau Părtășie

„Iată acum ce este bun și frumos decât să fie fraţii împreună” (Psalmi 132, 1)

Prin cultivarea comuniunii și a părtășiei, imităm Viața din Sânul Preasfintei Treimi, relația de Comuniune dintre Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, crescând astfel viața noastră în Domnul Cel Iubitor și Milostiv.

Poți cultiva „Comuniunea” prin:

–     Conferințe și seminarii duhovnicești sub îndrumarea preotului

–     Activități sportive și recreative cu tinerii, tabere, seri culturale, etc.

–     Filme, prezentări video și multimedia și discuții ulterioare

–     Punerea în scenă a diverse piese de teatru cu tematică creștină

–     Pelerinaje

–     Excursii sau drumeții

–     Voluntariatul la nivelul parohiei

–     Discuții de grup cu privire la diverse probleme contemporane (cărți, filme, muzică)

–     Participarea la programele misionare și pastorale ale parohiei

Diaconie sau Slujire

„Că nici Fiul Omului n’a venit să I se slujească, ci să slujească şi să-Şi dea viaţa răscumpărare pentru mulţi“. (Marcu 10, 45)

O viață de slujire. Cum pot eu să îmi folosesc darurile date de Dumnezeu pentru slujirea celor care au nevoie de mine? Cum pot face parte dintre cei care răspund chemării Domnului nostru Iisus Hristos (Matei 25, 31-46) de a hrăni pe cel flămând, a îmbrăca pe cel gol, a vizita pe cei închiși?

Iată câteva gânduri:

–     Vizite la persoanele în vârstă, la cei bolnavi și singuri, etc.

–     Susținerea misiunilor caritabile din episcopia noastră

–     Voluntariatul

Mărturie

„Că’n faţa tuturor oamenilor Îi vei fi Lui martor despre cele ce ai văzut şi ai auzit”. (Fapte 22, 15)

Pentru a fi cu adevărat bucuroși, voi tinerii creștini trebuie să împărtășiți și celorlalți ce ați primit. Să fiți martori și mărturisitori ai credinței voastre, oferind un cuvânt convingător și exprimarea verbală a acestei credințe celor cu care veniți în contact.

Puteți oferi o frumoasă și dreaptă mărturie:

–     Participând la catehezele și seminariile duhovnicești din parohiile episcopiei

–     Împărtășind credința unul cu altul și cu alte persoane din afara grupului

–     Devenind mărturisitori ai lui Hristos pentru oamenii cu care veniți în contact

–     Invitând un prieten sau cunoscut la biserică sau la un eveniment al Centrului de Tineret

Cu dragoste și binecuvântare,
al Vostru Părinte, Frate
și Prieten în Hristos,

+ Episcopul Macarie Drăgoi al Europei de Nord

 

Comentarii Facebook


Știri recente