Episcopul Macarie al românilor din Europa de Nord a vizitat zilele acestea românii din Danemarca și sudul Suediei, potrivit site-ului oficial al Eparhiei.
Joi, 27 aprilie 2017, ierarhul a săvârșit Taina Sfântului Botez pentru pruncul Emanuel din parohia românească din Copenhaga. În continuare, a vizitat mai mulți bătrâni și bolnavi la domiciliu și la spital în mai multe localități din Danemarca și sudul Suediei.
Sâmbătă, 29 aprilie 2017, Părintele Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie și Taina Cununiei pentru doi membri ai comunității românești din orașul danez Fredericea. Cu acest prilej, ierarhul a încurajat și a povățuit tinerii și credincioșii din Peninsula Iutlanda din Danemarca. În seara aceleiași zile, Preasfințitul Macarie a ajuns în orașul sedez Lund, unde s-a întâlnit cu o parte din soțiile preoților din Episcopia Europei de Nord, în ajunul sărbătoririi Sfintelor Femei Mironosițe, ocrotitoarele femeilor creștine.
Sfânta Liturghie din Duminica Mironosițelor, 30 aprilie 2017, a fost săvârșită de episcopul din Scandinavia, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica românească Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni din orașul suedez Sölvesborg. În cadrul Liturghiei a fost hirotonit în diacon tânărul Andrei Rusu, iar prunca Irina a fost botezată.
În cadrul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a evidențiat rolul femeii în lucrarea mântuirii, după cum se regăsește în tradiția Bisericii.
Un nor de mărturii ne stă înainte, mărturisind că, în Biserică, femeia nu a fost și nu va fi nicicând mai prejos decât bărbatul în ceea ce privește nevoința, înțelepciunea, mărturisirea, jertfa. Însăși această Duminică a Mironosițelor, este pilduitoare în acest sens. Mironosițele, spre deosebire de ucenicii Domnului, au stat tot timpul alături de El, fără a-L părăsi pe drumul Golgotei, fără a se lăsa intimidate de spectacolul grotesc de putere și de răutate al cărturarilor și fariseilor, a spus ierarhul.
La final, ierarhul a îndemnat toți credincioșii să se roage fierbinte pentru mamele aflate în dificultate, referindu-se în mod deosebit la cazul Cameliei Mihaela Smicală, mama româncă din Finlanda care a fost condamnată recent la șase luni închisoare, acest necaz adăugându-se la cel al preluării forțate a doi dintre cei trei copii ai săi de statul finlandez.