PS Macarie la Sihăstria: În aceste vremuri când fetele tinere sunt răpite în amiaza mare să strigăm către Maica Domnului

La hramul de la Mănăstirea Sihăstria, Episcopul Macarie al Europei de Nord a vorbit despre situația din societatea românească și a îndemnat la rugăciune către Maica Domnului.

„În aceste vremuri, când este atacată familia binecuvântată, nașterea de copii, când fetele tinere sunt răpite în amiaza mare, în aceste vremuri grele și apăsătoare, să strigăm împreună către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa în predica din 8 septembrie.

Ierarhul a explicat rolul Maicii Domnului în mântuirea neamului omenesc şi a subliniat că „cea mai minunată și gingașă copilă pe care a dat-o omenirea – Maica Domnului (…) s-a făcut scară între pământ și cer, căci prin ea s-a pogorât la noi Făcătorul a toate”.

„Din Preacuratul ei trup a luat trup Fiul lui Dumnezeu și, de aceea, trebuie să înțelegem că Dumnezeu îi binecuvântează și îi umple de har pe cei smeriți, pe cei credincioși și rugători”, a afirmat Episcopul Europei de Nord.

Altarul din „poiana lui Atanasie”

Mănăstirea Sihăstria este așezată în partea de nord a judetului Neamț, la 22 km depărtare de orașul Târgu Neamț.

Începuturile așezământului monahal urcă în istorie până în anul 1655, când Episcopul Ghedeon de Huși, ucenic al Sfântului Varlaam al Moldovei, a întemeiat prima biserică a schitului Sihăstria.

Locul ales a fost „poiana lui Atanasie”, care oferea condiții prielnice unei vieți de sihăstrie, iar primii viețuitori, așa cum consemnează pomelnicul ctitoricesc, au fost șapte sihaștri din Mănăstirea Neamț retrași mult mai înainte prin părțile locului.

În 1734 Episcopul Ghedeon al Romanului a construit o nouă biserică, din piatră, pe locul celei vechi.

După distrugerile din anul 1821, în urma luptelor eteriste, mănăstirea a fost refăcută în 1824, cu sprijinul Mitropolitului Veniamin Costachi.

După anul 1947, Sihăstria, dintr-un mic schit pustnicesc, a devenit o mănăstire misionară căutată de mulți pelerini.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Nepotul duhovnicului Serafim Man a fost hirotonit preot

În cadrul Sfintei Liturghii oficiate la Mănăstirea Rohia, Preasfințitul Părinte Iustin l-a hirotonit preot misionar pe diaconul Ioan Man, nepotul vrednicului de pomenire, Arhimandritul Serafim Man, fostul stareț și duhovnic al așezământului monahal. Împreună cu…