PS Macarie, fost absolvent, invitat la sărbătoarea de 30 de ani a Seminarului „Mitropolit Dosoftei” din Suceava

Părintele Episcop Macarie a participat luni la prima din cele trei zile aniversare prin care Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei” din Suceava serbează 30 de ani de activitate. Ceremoniile continuă până miercuri, când este programată lansarea unui dicționar liturgic român-francez și francez-român.

Preasfințitul Părinte Macarie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul și cu Arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, directorul seminarului.

Au mai participat Prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Județean Suceava, părinți, cadre didactice.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic al Seminarului Teologic, condus de Arhid. Paul Iușcă, iar la momentul Chinonicului, corul școlii, dirijat de Părintele Lucian – Ionuț Tablan Popescu, a interpretat colinde tradiționale românești.

Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

În cadrul Sfintei Liturghii, Diaconul Ion Cristea a fost hirotonit preot, iar tânărul Constantin Marius Căpiță a fost hirotonit diacon.

După liturghie a fost oficiată și slujba de pomenire pentru profesorii și colegii mutați la cele veșnice.

La final, Episcopul Europei de Nord le-a vorbit celor prezenți despre bucuria de a reveni în „Suceava tinereților de seminarist”, dar și despre importanța sărbătorii.

„Sfântul Ierarh Dosoftei prăznuit astăzi, ocrotitor al Seminarului Teologic din Suceava, ne învață să dăm o bună și dreaptă mărturie, căci el însuși s-a făcut tuturor toate ca pe toți să-i dobândească”, a spus ierarhul. „El nu ne-a dăruit doar limba vechilor cazanii, ci și viața sa în Hristos.”

„Așa cum precizau cronicarii, a păstorit în vremuri nepașnice pentru biserică și în neam. (…) Lui îi datorăm traducerea în dulcea limbă românească a Liturghiei marelui Ioan Gură de Aur, pe care l-a iubit și l-a urmat, asumându-și asemenea marelui Arhipăstor de la Constantinopol exilul departe de eparhia sa și de mult iubita sa țară a Moldovei”, a mai spus Episcopul Europei de Nord.

În încheiere, ierarhul a citit rugăciunea pe care a compus-o în cinstea Sfântului Ierarh Dosoftei și le-a împărtășit celor prezenți amintiri din perioada anilor petrecuți la Suceava.

Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a adus mulțumiri tuturor celor care au susținut activitatea seminarului și a transmis încurajări din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Evenimentele aniversare au continuat în a doua parte a zilei cu inaugurarea Comunității de Absolvenți a Seminarului. Proiectul își propune să aducă împreună mai multe generații de elevi. La Vecernie, întreaga comunitate a Seminarului a participat la împodobirea bradului de Crăciun în paraclisul școlii.

Sărbătoarea continuă. Marți, elevii s-au întâlnit cu Prof. univ. Remus Rus, specialist în istoria religiilor, iar miercuri sunt programate proiectul de învățare a limbii franceze Garde ton esprit dans la joie („Păstrează-ți duhul în bucurie”) și lansarea Dicționarului Liturgic Român-Francez, Francez-Român creat de Felicia Dumas.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Comentarii Facebook


Știri recente