PS Lucian: Să începem postul cu bucurie sfântă și cu nădejdea Învierii!

„Trebuie să începem cu bucurie sfântă și cu nădejdea Învierii și a vieții celei veșnice urcușul spre Învierea lui Hristos, care este și va rămâne învierea noastră”, a îndemnat duminică PS Lucian. În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Episcopul Caransebeșului a slujit la Mănăstirea Piatra Scrisă din județul Caraș-Severin.

„Începem să urcăm pe treptele desăvârșirii în Sfântul și Marele Post, care se poate asemăna cu o scară a virtuților, dar și cu un urcuș duhovnicesc, care pentru cei binecredincioși și râvnitori, dar și evlavioși culminează cu Sfintele Pătimiri ale Domnului și bineînțeles cu Praznicul Praznicelor, Învierea Mântuitorului din morți”, a spus Preasfinția Sa potrivit site-ului oficial al Eparhiei.

Ierarhul a explicat că „postul nu este un scop în sine, ci un mijloc prin care ne apropiem de Dumnezeu, ne îndumnezeim și devenim ucenici fideli ai Mântuitorului, fii ai lui Dumnezeu după har”.

PS Lucian a mai atras atenția că nu putem să începem Postul Mare dacă nu iertăm greșelile semenilor noștri.

„Postul mai înseamnă iertare, de aceea Sfinții Părinți au rânduit în această duminică înainte de a intra în Postul Mare să ascultăm o evanghelie în care Mântuitorul ne vorbește despre iertare: «Dacă veți ierta oamenilor greșelile lor și Tatăl vostru care este în ceruri vă va ierta vouă greșelile voastre, iar dacă nu veți ierta oamenilor greșelile lor nici Tatăl vostru Cel Ceresc nu vă va ierta greșelile»”.

Mănăstirea Piatra Scrisă este denumită după icoana Sfintei Treimi descoperită atunci când s-a luat hotărârea construirii unei căi ferate pe ruta Caransebeş-Orşova. Conform planului, la deschiderea unui tunel într-o stâncă de lângă localitatea Armeniş, s-a aflat pictată această icoană.

În urma acestei descoperiri, credincioşii locului au fost nemulţumiţi faţă de continuarea tunelului pe aceeaşi direcţie, ştiind că icoana are o semnificaţie spirituală importantă pentru întreaga zonă, iar în acel loc s-a amenajat o bisericuță.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente