PS Lucian: „Porțile mănăstirilor sunt deschise pentru tot ceea ce înseamnă misiune și activități cu tineretul”

Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Lucian, a evidenţiat faptul că în cadrul aşezămintelor monahale din cadrul Eparhiei vor fi desfăşurate proiecte care vor avea în vedere tinerii. „Porțile mănăstirilor sunt deschise pentru tot ceea ce înseamnă misiune și activități cu tineretul”, a subliniat Preasfinţia Sa. Cuvintele au fost rostite în cadrul sinaxei monahale care a avut loc la Centrul Eparhial din Caransebeş miercuri, 09 martie 2016, informează Diac. Pavel Canea şi Darius Herea de la Biroul de Presă al Episcopiei Caransebeşului.

La Sinaxă au participat stareţii, stareţele şi duhovnicii mănăstirilor şi schiturilor din cuprinsul Episcopiei Caransebeşului. În debutul evenimentului, care a avut loc în Sala festivă „Episcop Elie Miron Cristea”, a fost oficiată o slujbă de Te Deum de către un sobor de preoţi, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian.

În continuare a fost prezentat un film documentar despre activitatea Eparhiei Banatului Montan în toate domeniile de ei activitate din ultimii 10 ani, realizat de către Trinitas TV, deoarece anul acesta se împlinește un deceniu de când Preasfințitul Părinte Lucian a fost întronizat Episcop la Caransebeș.

În partea a doua a întâlnirii fiecare reprezentant al așezămintelor monahale a prezentat activitățile pe care le-au desfășurat viețuitorii din mănăstiri în decursul anului 2015. Totodată au arătat și proiectele ce se doresc a fi realizate în anul acesta, în special cele care-i privesc pe tineri, având în vedere că anul acesta este Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox în Patriarhia Română.

„Am dezbătut probleme curente și i-am provocat pe fiecare dintre cei prezenți să vorbească despre împlinirile și proiectele din anul 2015. Pentru acest an ne-am bucurat să auzim din partea părinților și maicilor că au proiecte foarte frumoase și îndrăznețe față de tot ceea ce înseamnă educație religioasă și formare spirituală. De aceea porțile mănăstirilor sunt deschise pentru tot ceea ce înseamnă misiune și activități cu tineretul”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

La final s-au discutat problemele din unităţile mănăstireşti din cuprinsul eparhiei, aspecte duhovniceşti, dar şi probleme administrativ-gospodăreşti. De asemenea s-au comunicat unele hotărâri ale autorităţilor bisericeşti cu privire la viaţa monahală.

Am avut în vedere astăzi să evidențiem pe lângă problemele de ordin duhovnicesc și alte probleme din punct de vedere administrativ, economic-financiar, cultural și social. Cred că după această sinaxă fiecare dintre noi ne vom axa întreaga activitate pentru a veni în întâmpinarea societății și a tinerilor în special, care frecventează de la o zi la alta tot mai mult așezămintele monahale din cuprinsul Eparhiei Caransebeșului”, a arătat părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial al Episcopiei Caransebeșului.

În Episcopia Caransebeşului funcționează 25 așezăminte monahale dintre care 9 mănăstiri, 14 schituri şi două aşezăminte social-monahale, cu aproximativ 200 de viețuitori.

Comentarii Facebook


Știri recente