„Aici se împletește în chip armonios rugăciunea cu munca, iar credincioșii apreciază seriozitatea și responsabilitatea măicuțelor din această sfântă mănăstire și de aceea vin întotdeauna în număr mare”, a spus Episcopul Lucian al Caransebeșului în predica rostită luni la hramul principalului paraclis al Mănăstirii Nera.
„Avem aici în zona Oraviței una din cele mai mari mănăstiri din țara noastră, o mănăstire de referință în care rugăciunea nu încetează, slujbele se săvârșesc cu regularitate, Sfânta Liturghie și cele 7 laude în fiecare zi”.
„Hramul principal al acestei sfinte mănăstiri este Cuvioasa Parascheva, dar hramul paraclisului unde de obicei se săvârșesc sfintele slujbe este praznicul de astăzi. De aceea ne-am obișnuit ca și în 25 martie, dar și în 14 octombrie să venim aici la Mănăstirea Nera și să ne rugăm împreună cu maicile, cu părinții, dar și împreună cu credincioșii care vin de departe sau de aproape la această mănăstire cunoscută nu numai în Eparhia Caransebeșului, ci spunem noi în toată Patriarhia Română”, a explicat ierarhul.
Mănăstirea găzduiește aproximativ 100 de monahii. Pe lângă programul de rugăciune, maicile de la Nera prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar.
Aşezământul monahal a fost înființat la iniţiativa dr. Pavel Chirilă, specialist în tratamente naturiste. Mănăstirea are o biserică principală din lemn închinată Sfintei Cuvioase Parascheva. Mai sunt alte paraclise mici, închinate Sfinților Arhangheli, Sfinților români, Cuviosului Mucenic Ioan Rusul, Sfântului Ierarh Nicolae și Cuviosului Siluan Athonitul. La intrarea pe poarta mănăstirii, în partea dreaptă, se află și o mică biserică în stil bizantin zidită în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina.
În anul 2007 Preasfinţitul Părinte Lucian al Caransebeşului a pus piatra de temelie la paraclisul „Buna Vestire”. În data de 24 martie 2014, în ajunul praznicului Bunei Vestiri, paraclisul a fost sfințit.
Abonează-te la newsletter-ul Basilica!
Foto credit: Episcopia Caransebeșului