„Ne-am bucurat să-i revedem pe credincioșii noștri din Banatul de Munte aici în Austria, pentru că sunt foarte mulți români ortodocși din Eparhia noastră care lucrează și viețuiesc pe aceste meleaguri”, a afirmat Episcopul Lucian al Caransebeșului la hramul Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din Gänserndorf, Austria.
Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat Sfânta Liturghie cu ocazia primei serbări a hramului parohiei românești din diaspora. Slujba a fost oficiată sâmbătă pentru ca românii care muncesc în timpul săptămânii să poată participa la sărbătoarea comunității.
La hram au participat reprezentanți ai Consulatului și Ambasadei României la Viena, autorități locale, și membri ai comunității. Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Ne bucurăm de faptul că românii ortodocși sunt primiți cu brațele deschise de locuitorii din Austria și din toată Europa”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian.
Episcopul Lucian a amintit că preotul paroh al comunității din Gänserndorf a fost coordonatorul grupului psaltic „Katharsis” din Episcopia Caransebeșului, „la invitația lui, dar și la invitația credincioșilor de aici, am venit cu bucurie sfântă la hramul bisericii, nu în 21 mai, ci astăzi, pentru ca împreună cu alți preoți din Austria și cu credincioșii care au avut o zi liberă să fim împreună și să-i cinstim pe acești Sfinți Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa Elena”.
La finalul slujbei, violonistul Tudor Andrei a susținut un recital, iar dansatorii Ansamblului „Dor călător” din Graz au oferit un program de dansuri populare românești.
Parohia Gänserndorf a fost înființată la inițiativa Mitropolitului Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord în anul 2023. Prima Sfântă Liturghie în această parohie a avut loc în 30 iulie 2023. Slujbele sunt oficiate într-un lăcaș de cult romano-catolic, închiriat de comunitate.
Foto credit: Episcopia Caransebeșului