PS Iustin Sigheteanul la ceas aniversar

PS Iustin

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului, împlineşte astăzi, 23 iunie 2016, 55 de ani de viaţă.

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul s-a născut în ziua de 23 iunie 1961, în Rozavlea, jud. Maramureş, la botez primind numele Ioan.

A urmat Şcoala generală de 10 clase din comuna natală, Seminarul Teologic Ortodox la Craiova (1978-1979) şi Cluj-Napoca (1979-1983); în septembrie 1983, la cererea stareţului Serafim Man, a fost hirotonit diacon celib pe seama mănăstirii Rohia, jud. Maramureş, iar un an mai târziu preot celib; în 1985 a fost călugărit cu numele Iustin; stareţ provizoriu al mănăstirii (1988-1989) şi titular (1989).

A urmat, apoi, Institutul Teologic, respectiv Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu (1988-1992), cu licenţă; studii de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca (din 2006).

A fost hirotesit protosinghel (1990), apoi arhimandrit (1993); în 22 martie 1994, la propunerea Chiriarhului Justinian Chira al Maramureşului şi Sătmarului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales arhiereu-vicar al acestei eparhii, la 17 aprilie 1994 fiind hirotonit arhiereu cu titlul „Sigheteanul”, la mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia (jud. Maramureş), de către un sobor de ierarhi în frunte cu mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului.

Deşi arhiereu-vicar, a continuat să îndrume destinele mănăstirii Rohia ca stareţ, ajutat de un econom; alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian s-a implicat în ridicarea noii biserici monumentale de la mănăstirea Rohia, a Catedralei episcopale din Baia Mare ş.a.;

A desfăşurat şi desfăşoară o intensă activitate pastoral-misionară în eparhie; a făcut parte din delegaţii care au reprezentat Biserica noastră atât în ţară, cât şi străinătate; a participat la simpozioane, conferinţe, întâlniri în ţară şi peste hotare; a tipărit lucrări, studii şi articole în publicaţiile noastre bisericeşti; a făcut parte din colectivul de editare şi de reeditare a operei călugărului cărturar N. Steinhardt de la Rohia, a poetului Ioan Alexandru ş.a.; face parte din Comisia pentru Doctrină, viaţă monahală şi misiune socială a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa: Pr. Prof. Dr. Alexandru Moraru, Dicţionarul Ierarhilor Români şi străini – slujitori ai credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente