PS Iustin Sigheteanul aniversează hirotonia și instalarea ca Arhiereu

Preasfințitul Părinte Justin Sigheteanul aniversează duminică, 17 aprilie 2016, hirotonia și instalarea ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Preasfintia Sa s-a născut la 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel de-al patrulea copil al familiei mele care mai avea un băiat – Grigore şi două fete: Iliana şi Irina, din botez primind numele de Ioan.

A urmat primele opt clase la Şcoala Generală Octavian Goga din localitate, iar în 1976 când avea 14 ani împliniţi a intrat ca frate de mănăstire, la Mănăstirea „Sf. Ana” Rohia. A urmat treapta I-a de Liceu la şcoala din satul natal, petrecând toate vacanţelela Mănăstirea Rohia.
În anul 1979 a fost transferat, cu aprobarea I.P.S. Teofil Herineanu la Seminarul din Cluj Napoca pe care l-a absolvit în anul 1983 când a susţinut examenul de absolvire.

În anul 1983, luna Septembrie a fost hirotonit diacon pe seama Mănăstirii Rohia, iar în anul 1983 – iunie, a fost hirotonit preot pe seama aceleeaşi mănăstirii.
În anul 1985 a fost tuns în monahism la aceeaşi mănăstire, avându-l naş de călugărie pe P.S. Justinian Maramureșanul, primind numele de Justin.

Ca Ieromonah slujitor la mănăstirea Rohia, a îndeplinit şi ascultarea de secretar al mănăstirii.
În anul 1988 s-a înscris la Institutul Teologic Universitar Sibiu pe care l-a absolvit în anul 1992. Între timp institutul a devenit Facultatea de Teologie Andrei Şaguna din cadrul Universităţii Lucian Blaga – Sibiu.
Lucrarea de licenţă a avut titlul „Mănăstirea Parte constitutivă a Bisericii – focar de spiritualitate şi trăire duhovnicească” la catedra de drept bisericesc sub îndrumarea P.C. arhid. Prof. Dr. Ioan Florea.

În acelaşi an 1988, I.P.S. Arhiepiscop Teofil al Clujului i-a încredinţat conducerea provizorie a Mănăstirii Rohia, iar în 1989 – ianuarie a fost numit stareţ al acestei mănăstirii.
În anul 1990, P.S. Episcop Justinian i s-a acordat rangul de „Protosinghel”, iar în anul 1993, la propunerea P.S.Justinian, Sf. Sinod al B.O.R, i se aprobă ridicarea la rangul de arhimandrit.

În luna martie 22, anul 1994, la propunerea P.S Justinian, Sf. Sinod al B.O.R. aprobă alegerea în postul de Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Satmarului cu titlul de „Sigheteanul”, iar în 17 aprilie 1994, are loc la Mănăstirea„Sf. Ana” Rohia hirotonia întru arhiereu săvârşită de către I.P.S. Dr. Antonie Plămădeală, I.P.S. Bartolomeu al Clujului şi P.S.Justinian al Maramureşului şi Satmarului.

Comentarii Facebook


Știri recente