PS Iustin și Mănăstirea Bârsana au dăruit șindrila care va acoperi biserica românilor din Caracas, Venezuela

60.000 bucăți de șindrilă oferite de Episcopia Maramureșului și Sătmarului au ajuns sâmbătă la Caracas, în Venezuela. Cu ele va fi acoperită biserica de lemn în stil maramureșean a comunității românilor ortodocși din acest oraș.

Biserica din Caracas a fost construită de meșteri maramureșeni și sfințită de Patriarhul Teoctist în luna noiembrie a anului 1999. Dar termenul de garanție pentru noul veșmânt de șindrilă este de aproximativ 25 de ani, după care aceasta trebuie reînnoită.

Printr-un gest fratern, la rugămintea Mitropolitului Nicolae al celor două Americi, Părintele Episcop Iustin al Maramureşului și Sătmarului și Maica Filoteia, stareța Mănăstirii Bârsana, au dăruit toată șindrila necesara înnoirii acestei biserici, care reprezintă România, Maramureșul și tradiția bisericilor de lemn la aproximativ 10.000 de kilometri de locul unde s-au născut aceste capodopere ale artei populare.

Șindrila oferită de Episcopia Maramureșului și Sătmarului a ajuns sâmbătă, 17 decembrie 2022, la Caracas, în Venezuela. Sursa foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

În Venezuela există o comunitate românească de aproximativ 150 de persoane, formată din cetățeni români ortodocși care au emigrat în perioada regimului comunist, dar și din cetățeni de etnie evreiască originari din Romania și emigrați în perioada celui de al Doilea Război Mondial sau ulterior.

Comunitatea românească din Caracas, Venezuela, este deservită de părintele Gerardo Antonio Gracia, care este de origine venezueleană. Sursa foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Caracasul este una din cele mai moderne capitale ale Americii Latine, în care trăiesc aproximativ șase milioane de oameni. Patriarhia Română a trimis încă din 1968 un preot pentru a sluji. În prezent, comunitatea românească este deservită de părintele Gerardo Antonio Gracia, care este de origine venezueleană.

Biserica în stil maramureșean din Caracas are hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Vezi și:

Sursa foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente