PS Iustin la sinaxa monahală: Mănăstirile nu sunt cetăţi medievale închise cu ziduri, ci sunt deschise în permanenţă pentru popor

Mănăstirile noastre sunt misionare, nu sunt cetăţi medievale închise cu ziduri, unde trăim o viaţă de claustrofobie şi ne închidem acolo ca în Evul Mediu, ci sunt deschise în permanenţă pentru popor. Mănăstirile sunt misionare şi constituie contraforţii Bisericii Ortodoxe. Ele ajută parohiile, nu sunt în concurenţă cu clerul de enorie, a subliniat PS Iustin cu prilejul sinaxei monahale anuale din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Sinaxa a avut loc luni în biserica Mănăstirii Învierea Domnului de la Habra – Groşi, județul Maramureș. În deschiderea lucrărilor, chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie și o slujbă de Te Deum, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Din soborul slujitor au făcut parte: Arhim. Dr. Timotei Bel, exarhul mănăstiresc și stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă, Arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial în cadrul sectorului social-filantropic şi misionar, Arhim. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Sfânta Ana – Rohia, Arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale din Baia Mare, Arhim. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, Arhim. Gavriil Burzo, duhovnicul Mănăstirii Breaza.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Theologos a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. În timpul Sfintei Liturghii, ierodiaconul Sofronie a fost hirotonit ieromonah pe seama Schitului Sfântul Vasile cel Mare – Vinişorul Borşa.

În cadrul sinaxei, Arhim. Macarie Motogna a prezentat referatul Patriarhul Justinian Marina şi monahismul ortodox în perioada comunistă.

Sfinția Sa a explicat că Patriarhul Justinian Marina, deşi a fost preot căsătorit, a acordat o mare importanță vieții monahale şi a iubit extrem de mult mănăstirile:

Încă de la instalarea sa, Patriarhul şi-a îndreptat atenţia spre monahism, dorind să aducă în viaţa monahală un suflu nou, nu doar de vieţuire ascetică şi mistică, ci şi de cultură şi administraţie. El a reuşit sporirea numărului de mănăstiri şi a vieţuitorilor din ele, precum şi implicarea activă a duhovnicilor şi a stareţilor în viaţa duhovnicească şi administrativ-disciplinară.

Tot în cadrul Sinaxei a fost prezentat Steagul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului și au fost discutate probleme curente legate de viaţa monahală.

Foto credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente