PS Iustin la resfințirea bisericii din localitatea Pomi: În jurul preotului se păstrează unitatea comunităţii

Preasfințitul Părinte Iustin a oficiat în data de 3 septembrie 2017 slujba de resfințire a bisericii din localitatea Pomi. Ierarhul le-a spus celor prezenți la eveniment că în jurul preotului se păstrează unitatea comunităţii, informează Andrei Fărcaş.

După oficierea slujbei de binecuvântare a lucrărilor, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a săvârșit Sfânta Liturghie pe o scenă amplasată în curtea lăcașului de cult. Din sobor au făcut parte 25 de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la slujbă au fost oferite de Grupul de Muzică Bizantină Theologos, dirijat de Arhid. Adrian Dobreanu.

În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit ierodiacon monahul Damian Barbul. Totodată, diaconul Răzvan Bogdan Pintea a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Roşiori, Protopopiatul Satu Mare, în urma concursului organizat de Episcopie.

Omilia rostită de părintele episcop a avut ca temă responsabilitatea preotului în a conduce pe credincioși pe calea mântuirii.

Numai preotul răspunde de om şi de mântuirea lui. Aici este responsabilitatea înspăimântătoare, cutremurătoare a unui preot. Peste el vin cele mai multe necazuri.  De aceea, are nevoie de multă rugăciune. De multă înţelepciune. De multă răbdare. Ca să-i poată conduce pe credincioşi, trebuie să fie el lumină lumii şi sare pământului. Preoţii aduc pe oameni la Dumnezeu ca să se mântuiască, a precizat Preasfinția Sa.

După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dăruit preotului paroh Gheorghe Onea, în semn de apreciere pentru activitatea pastorală, o cruce pectorală. De asemenea, membrii consiliului Parohial, primarul şi binefăcătorii lăcașului de cult au primit câte o Diplomă de vrednicie.

La rândul său, preotul paroh a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Naşterii Maicii Domnului, pentru a îmbogăţi Muzeul Episcopiei.

În aceeași zi, PS Iustin a binecuvântat monumentul construit în anul 2014 de parohie în cinstea eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale. Pe monument sunt trecute, în formă de cruce, numele tuturor eroilor căzuţi în cele două conflagraţii mondiale.

Lăcaşul de închinare a fost construit în 1856. Pictura a fost executată de Aurel Mureşan din Satu Mare, în anii 1892-1893. Biserica are trei clopote vechi, turnate în 1879 şi 1921.

Comentarii Facebook


Știri recente