PS Iustin la conferința preoțească din Negrești-Oaș: Rolul preotului este să ajute oamenii să se mântuiască

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a prezidat conferința preoțească care a avut loc marți în Catedrala din Negrești-Oaș.

La întâlnirea din 16 mai 2017 au participat preoții din Protopopiatele Satu Mare, Negreşti-Oaş şi Carei, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În deschiderea lucrărilor, Preasfinția Sa a participat la Sfânta Liturghie oficiată de cei trei protoierei, împreună cu: Arhimandriţii Timotei Bel, exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă, Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, și alți clerici.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de Te Deum.

În concordanță cu tematica Anului Omagial al Sfintelor Icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti în Patriarhia Română, conferința a fost intitulată Pictura bisericilor de lemn din nord-vestul Transilvaniei, secolele XVII-XIX, zugravi, stiluri şi interferenţe.

Referatul, concentrat asupra județelor Maramureș și Satu Mare, a fost susținut de Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial al sectorului patrimoniu sacru şi pictură bisericească.

Părintele Virgil a vorbit despre caracterul pictorilor bisericești de a fi mărturisitori ai Ortodoxiei prin opera lăsată.

În continuare, PS Iustin, a subliniat importanţa picturii, cu respectarea erminiei, în biserica ortodoxă, precum şi păstrarea şi conservarea bisericilor vechi de lemn.

Ierarhul a vorbit și despre misiunea preotului în societate.

Acesta este rolul preotului în sânul comunităţii: să ajute oamenii să se mântuiască. Biserica este un spaţiu de cult, dar nu numai atât. Este şi şcoală, unde se cultivă arta mântuirii, este spaţiu duhovnicesc şi de acţiuni caritabile. Preotul este cel mai adesea şi dascăl şi medic, a adăugat Chiriarhul.

A urmat hirotesirea Preoților Marcel Malanca și Florian Ioan Mocan ca Protoierei ai Oașului și Careiului. Ei vor prelua aceste funcții începând cu 1 iunie 2017.

La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian, la şase luni de la trecerea sa la cele veșnice.

Comentarii Facebook


Știri recente