Înainte de Paști, PS Iustin deplânge crimele și abuzurile din lume: Dumnezeu va face dreptate

În Pastorala de Paști, Episcopul Maramureșului și Sătmarului vorbește despre Lumina Învierii care „orbește întunericul” și, totodată, deplânge crimele și abuzurile din lume, rezultat al îndepărtării omului de Dumnezeu.

PS Iustin spune că, vreme de multe secole, creștinismul a fost „forța inspiratoare și creatoare a neamurilor creștine, neamuri care, inspirate de Evanghelia lui Hristos, au produs opere și capodopere, universități creștine, așezăminte medicale și sociale de inspirație creștină, luându-L drept model pe Hristos – Samarineanul Milostiv, Păstorul păstorilor, Lumina învățătorilor și a conducătorilor, a regilor și împăraților creștini (…)”.

Preasfinția Sa pune războaiele pe seama abandonării creștinismului autentic și consideră că, pentru jertfa martirilor, Dumnezeu va face dreptate.

„Atunci când a fost abandonat Creștinismul autentic, ca principiu al slujirii binelui pentru oameni, după modelul hristic, au apărut ideologiile utopice, cum au fost cele din secolul al XX-lea (nazismul, fascismul, comunismul), care au suprimat libertatea și demnitatea umană, impunând regimuri totalitare, dictatoriale și criminale, cărora le-au căzut victime sute de milioane de oameni, din cauza ideologiilor întunecate pe care le-au promovat și impus”.

PS Iustin notează că „în multe părți ale lumii aceste crime și abuzuri continuă și astăzi, negându-li-se oamenilor și națiunilor demnitatea și libertate”.

”Credeam lumea s-a vindecat de ideologii

„Credeam că în secolul XXI lumea s-a vindecat de ideologiile utopice și de tendința întunecată a dorinței de stăpânire a celor puternici, prin suprimarea celor slabi și dependenți de drepturile și libertățile pe care le-a dăruit Dumnezeu și pe care le garantează legile lumii civilizate. Dar războaiele de asuprire și de cucerire nu au încetat”.

Milioane de oameni, continuă ierarhul, „mor în așa-zisele teatre de operațiuni, din dorința unora dintre cei puternici de a-i supune pe cei slabi, de a-i deposeda de bunuri pe cei săraci, de a le sărăci țara, de a le prelua resursele și libertatea, lipsindu-i de moștenirea pe care au primit-o de la Dumnezeu și pe care au apărat-o cu piepturile eroilor și cu sângele martirilor, care și-au iubit neamul, credința, glia, graiul și moștenirea sacră, dându-și viața pentru aproapele lor”.

„Martirii sunt scutul de apărare al unui neam”, consideră Episcopul Iustin.

„Mormintele și crucile lor sunt pietre de hotar peste care nu se poate trece, iar rugăciunile lor sunt imnuri triumfătoare înaintea Tronului Preasfintei Treimi, prin care își susțin și își slujesc în continuare neamul, chiar și de-acolo, de dincolo de mormânt”.

”Dumnezeu va face dreptate

„Pentru jertfa lor, dăruită neamului din care ei au ieșit, Dumnezeu face și va face dreptate, în istorie și la sfârșitul ei, judecându-i pe cezarii criminali și idolatri care au ucis creștini, pe dictatorii lumii, cu regimurile lor opresive, pe tăgăduitorii lui Dumnezeu, pe hulitorii Bisericii lui Hristos, pe ucigătorii și persecutorii creștinilor de azi, creștini care sunt fii ai lui Dumnezeu și mărturisitori ai Fiului Său”.

Pe de altă parte, PS Iustin amintește în scrisoarea pastorală sa că „în noaptea de Paști totul este despre lumină. Despre Lumina Învierii, care luminează în întuneric”.

Lumina Învierii lui Hristos, explică ierarhul, „a orbit întunericul pământului, pe care oamenii trăiau orbecăind și căutând lumină. Și ea, lumina, a pătruns până și sub pământ, acolo unde cei plecați în lumea veșniciei petreceau în întuneric, purtând însă cu ei nădejdea izbăvirii”.

Vezi textul integral.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene


Știri recente

LIVE: Slujba Învierii la Catedrala Patriarhală

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel oficiază slujba Învierii la Catedrala Patriarhală. Mii de credincioși sunt prezenți la eveniment pe esplanada Palatului Patriarhiei. Patriarhul României oferă credincioșilor Lumina Sfântă de pe treptele Reședinței Patriarhale, după care urmează…