PS Iustin: Biserica este preţuită şi iubită de români, pentru că niciodată n-a lipsit din comunitate

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit lunea aceasta în Biserica Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Baia Mare, cu ocazia hramului sfântului locaș.

În aceeași zi, 24 aprilie 2017, ierarhul a premiat câştigătorii etapei eparhiale a concursului de creaţie Icoana şi şcoala mărturisirii, informează site-ul oficial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

În cuvântul rostit, PS Iustin a făcut referire la viaţa Sfântului Iosif Mărturisitorul din Maramureş și la contextul istoric și social în care a trăit.

Conform Preasfinției Sale, Sfântul Iosif a luptat cu dârzenie împotriva uniației, pentru unitatea de neam și de credință și pentru drepturile românilor. Pentru acest fapt i s-a intentat un proces nedrept și a fost închis în temnița de la Hust.

În cadrul Sfintei Liturghii au avut loc două hirotonii: diaconul Daniel Mircea Sabău a primit preoția pe seama Parohiei Sălişte, iar teologul Bogdan Ioan Danco a fost hirotonit diacon.

În acest context, Chiriarhul a vorbit despre importanța misiunii jertfelnice pe care o desfășoară preoții din parohiile mici.

Indiferent că sunt cincizeci de suflete, sau mii, preoţii sunt acolo. Preotul şi preoteasa. De multe ori cu studii superioare, cu masterate, cu un copil sau doi, merg acolo şi fac apostolat. De aceea, Biserica este preţuită şi iubită de români, pentru că niciodată n-a lipsit din comunitate, a spus Preasfinția Sa.

În satele noastre mici, nu mai avem învăţători, medici, intelectuali, dar Biserica este acolo. De multe ori, preotul îi ia pe bătrânii bolnavi și singuri şi-i duce cu propria maşină la medic, că nu mai au pe nimeni.

Preotul este sfinţitor, învăţător, şi luminător, dar este şi dascăl, medic, şi asistent social, este intelectualul satului a adăugat PS Iustin.

Împreună cu Preasfinția Sa au slujit Pr. Fabian Coroian și Pr. Florin Stan, protopopi de Baia Mare, respectiv Lăpuș, și alți clerici.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul bizantin Theologos al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de Arhid. Adrian Dobreanu.

Comentarii Facebook


Știri recente