PS Iustin amintește: Să lucrezi ca și cum totul ar depinde de tine, dar totul să-l așezi în seama lui Dumnezeu

Vorbind despre Pilda Talanților, duminică la Sfânta Liturghie, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a reamintit un îndemn prețios oferit de mai mulți părinți ai Bisericii: „Să lucrezi ca şi cum totul ar depinde de tine, dar să aşezi totul în seama lui Dumnezeu”.

„Darurile nu sunt la fel la toţi. Nici ca număr, nici ca intensitate, nici ca vocaţie. Dar fiecare a primit ceva, vedem în pericopa evanghelică de astăzi. Fiecare din cei trei a primit unul sau mai mulţi talanţi. Şi, în viaţa noastră, observăm lucrarea lui Dumnezeu, dacă ne raportăm mereu la voia Lui, dacă observăm lucrarea Sa. Cât suntem copii şi tineri nu pricepem. Trebuie să lucrezi cum totul ar depinde de tine şi să laşi totul în seama lui Dumnezeu. Aşa ne învaţă Sfinţii Părinţi. Să lucrezi ca şi cum totul ar depinde de tine, dar să aşezi totul în seama lui Dumnezeu”.

PS Iustin a spus că vom fi întrebați de Dumnezeu despre toate alegerile noastre, pentru felul cum am lucrat talanții.

„Ca părinţi de copii, ca părinţi de suflete, părinţi duhovniceşti, ca oameni cu vocaţii şi profesii diferite vom fi întrebaţi de Dumnezeu cât bine am făcut. Câtă bucurie şi lumină am adus. Fiecare om este o lumină. Ochii exprimă lumina din fiinţa umană. Fiinţa umană este un miracol. Nu este ceva care să poată fi explicat încă, cu toată ştiinţa noastră. Taina, şi miracolul, şi misterul fiinţei umane nu pot fi explicate”.

„Fiecare om este o minune”, a continuat ierarhul. „Tot ce avem am luat cu împrumut de la Dumnezeu. Sunt daruri ale lui Dumnezeu, iar noi vom da socoteală ce-am făcut cu ele”.

Părintele Episcop a explicat și de ce s-a citit în această perioadă un text evanghelic atribuit duminicii a 16-a după Rusalii: atunci când Postul Paștilor începe mai târziu, sunt reluate texte ale altor duminici de peste an. Vezi video:

Episcopul Iustin a slujit duminică, 08 februarie 2021, în Biserica „Înălțarea Domnului” din Baia Mare.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente