PS Iustin a sfințit Paraclisul Mănăstirii Petrova. Lăcașul de cult îl are ca ocrotitor pe Sfântul Tămăduitor Pantelimon

În duminica a șasea după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Iustin a târnosit (sfințit) Paraclisul Mănăstirii Petrova din demisolul noii biserici a mănăstirii. Lăcașul de cult a primit ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, cinstit în 27 iulie. În continuare, miile de credincioşi prezenţi au trecut fiecare în parte prin Sfântul Altar.

După oficierea slujbei de târnosire, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de Vară. Soborul slujitor a fost alcătuit din peste 30 de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corul Doxologia al Catedralei Episcopale Sfânta Treime din Baia Mare, dirijat de Prof. Cosmin Lauran.

În cuvântul rostit în data de 16 iulie 2017, Preasfinţitul Părinte Episcop a vorbit despre vindecările pe care le-a făcut Mântuitorul în timpul activității pământești.

Mântuitorul a făcut mult bine şi a vindecat pe toţi bolnavii. Vindecarea oamenilor bolnavi era ţinta principală a Mântuitorului. Prima dată le vorbea cuvântul lui Dumnezeu, le vorbea despre Împărăţia lui Dumnezeu, le arăta taina Împărăţiei lui Dumnezeu, le arăta pentru ce a venit şi apoi le arăta icoana iubirii milostive a lui Dumnezeu, a precizat PS Iustin.

Continuând cuvântul său, ierarhul a evidențiat că vindecarea bolilor fizice se poate face doar vindecând întâi bolile sufleteşti.

Înainte de a vindeca bolile fizice, Mântuitorul vindeca bolile sufleteşti. Mântuitorul vindeca sufletul oamenilor. De fiecare când era pus în situaţia de a vindeca un om, îi arăta care este sursa suferinţei lui. Îi arăta care este eroarea vieţii lui: căderea din normalitate în eroarea păcatelor. De aceea, şi de data aceasta, Mântuitorul iartă bolnavului păcatele, după care îi redă şi sănătatea sufletească, şi integritatea trupească, a spus Preasfinția Sa.

În semn de înaltă apreciere pentru modul în care conduce şi edifică Mănăstirea Petrova, Preasfinţitul Părinte Iustin a înmânat Părintelui Protosinghel Agaton Oprişan o Cruce şi Grama Episcopală. De asemenea, primarului comunei Petrova, ing. Ioan Petrovai, i-a fost oferită cea mai înaltă distincţie a Episcopiei, Crucea Voievodală Maramureşeană pentru mireni.

La rândul său, părintele stareţ Agaton a oferit Preasfinţiei Sale, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană a Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

Au mai fost înmânate diplome de merit pentru cei 40 de copii şi îndrumătorii lor, care se află la mănăstire, în tabăra intitulată Din dragoste de frumos, un proiect al Parohiei Adormirea Maicii Domnului din Sighetu Marmaţiei. Această primă ediţie a taberei organizate de parohie se desfăşoară între 14-18 iulie 2017.


Mănăstirea Petrova este continuatoarea unui schit existent aici în secolul al XVII-lea. Între 1711-1714 este reşedinţa Episcopului Serafim de Petrova, dar a fost distrusă de tunurile generalului de tristă amintire Bucow.

Rămasă în amintirea oamenilor, în anul 2000, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pune piatra de temelie, iar azi putem vorbi de un complex mănăstiresc de care se îngrijeşte părintele Protos. Agaton, stareţul sfântului locaş de închinare, împreună cu obştea.

Mănăstirea Petrova este o mănăstire românească, în care se slujeşte în limbile română şi ucraineană, având în preajmă sate ucrainene şi credincioşi care vin şi se roagă aici.

Comentarii Facebook


Știri recente