PS Iustin a resfințit Biserica închinată Sfântului Nicolae și Sfinților Români din Baia Mare (FOTO)

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat miercuri slujba de târnosire a bisericii cu hramurile Sfântul Ierarh Nicolae şi Duminica Sfinţilor Români din Baia Mare.

Resfințirea a fost necesară în urma mai multor lucrări de amenajare: a fost reorganizat Sfântul Altar, a fost rezidită Sfânta Masă, s-a modernizat instalaţia de încălzire, iar geamurile au fost înfrumuseţate cu vitralii ce reprezintă Sfinţi Români şi montate lumini interioare, notează site-ul oficial al Eparhiei.

După încheierea slujbei de târnosire, PS Iustin a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi, din care au făcut parte Arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale din Baia Mare, Preotul Paroh Ioan Pop, consilieri și inspectori eparhiali, protoierei și alți clerici.

În timpul Sfintei Liturghii diaconul Teodor Ioan Coman, a fost hirotonit preot pe seama bisericii Parohiei Valea Stejarului, cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corul ASCOR Baia Mare, iar la slujba de târnosire de un grup de teologi băimăreni.

La eveniment au participat numeroși credincioși băimăreni, între care și oficialități locale.

După chinonic, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un plin de învăţăminte creştineşti cuvânt de învăţătură, pornind de la viaţa plină de sfinţenie pe care o oferă Bisericii şi credincioşilor ei de peste 1600 de ani Sfântul Ierarh Nicolae, ajutătorul celor în necazuri şi mare făcător de minuni.

În cuvântul rostit la momentul Chinonicului, ierarhul a evidențiat calitățile spirituale ale sfântului serbat, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai Bisericii lui Hristos: făcător de minuni, mult milostiv, protectorul fetelor și al copiilor dar și protectorul şi ajutătorul celor condamnaţi în mod nedrept.

Totodată Preasfinția Sa a subliniat faptul că Sfântul Nicolae a fost un mare apărător al dreptei credinţe care este astăzi în mare pericol. Creştinismul este astăzi în mare pericol, fiind cea mai discriminată religie de pe Terra, a spus PS Iustin.

În semn de apreciere pentru activitatea pastorală, misionară, administrativă şi social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii, preotul Ioan Pop a primit din partea Chiriarhului Gramata Episcopală.

La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Majestatea Sa Regele Mihai I al României care a trecut la cele veșnice marți, 5 decembrie 2017.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente