PS Ioan Casian enumeră etapele prin care lumina harului și sfințeniei îşi face loc în viaţa omului

Într-un mesaj transmis în Duminica Sfinţilor Români, Episcopul Ioan Casian al Canadei a vorbit despre trei etape prin care lumina harului și sfințeniei îşi face loc în viaţa omului.

El a explicat la începutul mesajului pastoral că  fiecare duminică este „un îndemn pentru a deveni sfinți”.

„Pentru a putea păși pe calea sfințeniei”, continuă Episcopul Canadei, „trebuie să ne golim inima și mintea de patimile care le avem, pentru că acolo unde este păcat și patimă nu este har, deși există ajutorul lui Dumnezeu, pentru că altfel lumea s-ar întoarce în neant; trebuie să facem în așa fel încât să diminuăm întunericul din noi, astfel ca lumina harului și sfințeniei să își facă loc, iar aceasta se poate realiza prin parcurgerea a trei etape”.

  • Părăsirea mrejelor păcatului și împlinirea a ceea ce Dumnezeu ne cere, sau, mai bine zis, ce Hristos a făcut întâi. Să înlăturăm răutatea, nedreptatea, invidia, nedragostea și să punem în loc virtuțile despre care Sf. Ap. Pavel vorbește corintenilor: dragostea, bunătatea, îndelunga-răbdare etc;
  • Desprinderea de lucrurile materiale;
  • Desprinderea de relațiile trupești cu familia, pentru a putea deveni fii și fiice duhovnicești ale Dumnezeului Celui Preaînalt”.

Apoi, ierarhul a subliniat că, potrivit Sf. Ioan Gură de Aur, Hristos i-a ales pe Apostoli datorită credinței și ascultării lor.

„Iar un comentator anonim al Sfintei Scripturi accentuează faptul că ei au fost aleși în virtutea a ceea ce vor deveni și nu pentru ceea ce erau, pentru că Hristos a văzut potențialul lor de a deveni luminători ai Bisericii. Această perspectivă ridică o dilema foarte mare: de ce Iuda a fost ales? Această alegere este o mare taină a libertății lui Dumnezeu și a omului. Dumnezeu a ales un om care știa că va cădea și că va atenta la însăși viața lui Hristos în trup. Cu toate acestea, Dumnezeu i-a acordat șansa să nu facă acest lucru, pentru că există pocăința”.

„Aceasta este extraordinara generozitate și imposibil de înțeles dragoste a lui Dumnezeu. El ne dă fiecăruia din noi șansa să ne trăim viața și să ne asumăm cu responsabilitate credința noastră în drumul spre sfințenie, având ca pildă și întărire pe toți sfinții neamului nostru românesc”, a adăugat Părintele Episcop.

În Duminica Sfinților Români, Episcopul a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint-Hubert, Quebec.

Foto credit: Episcopia Canadei

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente