PS Ioan Casian de Vicina împlinește 10 ani de arhierie

Preasfinţitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, aniversează sâmbătă, 02 iulie 2016, ridicarea la rangul de Arhiereu.

Ierarhul s-a născut la 20 februarie 1969 în oraşul Comăneşti, judeţul Bacău, din părinţii preotul Ioan şi preoteasa Mariana.

A urmat şcoala elementară şi liceul industrial clasa matematică-fizicăîn oraşul natal între 1975-1983, respectiv 1983-1987. Între 1989-1993 a fost student al Facultăţii de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu, absolvind cu teza de licenţă în drept canonic Iconomia în Biserica Ortodoxă sub îndrumarea Prof. Dr. Ioan Floca. Tot în timpul anilor de studiu intră în contact cu curentele de reînnoire ale vieţii spirituale şi teologice al căror reprezentant atunci era Preasfinţitul Părinte Episcop-Vicar Serafim Joantă.

Între 1993-1995 s-a aflat în Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul (Ierusalim) unde a primit primele elemente de formare monastică. În acelaşi timp urmează cursuri de greacă veche la Institutul Pontifical Flagelazione (Ierusalim), de franceză la Institutul de limbă şi cultură franceză Alliance francaise (Ierusalim) şi de iniţiere în tehnica picturii şi restaurării de icoane. În 1995 primeşte tunderea ca rasofor cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Serafim al Germaniei şi Europei de Nord.

Între 1995-1998, printr-o bursă de excelenţă primită din partea unui grup de 20 de mânăstiri catolice, urmează cursurile Universităţii Pontificale Sf. Anselm de Canterbury (Roma) – Facultatea de Istorie şi Spiritualitate monastică şi Patristică şi Institutul Pontifical Oriental, Specialitatea Istorie, Artă şi limbi clasice (greaca şi latina veche)absolvind cu lucrarea Drumul spre libertate: un studiu al comentariului asupra rugăciunii Tatăl nostru al Sf. Maxim Mărturisitorul profesori coordonatori fiind Jeremy Driscoll şi Maciej Bielawski. Tot în acest timp face mai multe stagii în câteva mânăstiri din Europa: mânăstirea benedictină Înălţarea Sfintei Cruci (Chevetogne, Belgia),mânăstirea benedictină Sf. Dominic de Silos (Burgos, Spania)şi comunitatea monastică din Bose (Italia).Frecventează parohia românească Sf. Ioan Casian (Roma)ajutând strana bisericii.

La sfârşitul studiilor, la chemarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale vine la Paris unde împlineşte funcţia de secretar administrativ până în anul 2002. În aceeaşi perioadă conduce corala parohieiSf. Paraschiva – Sf. Genoveva (Paris)cu care va susţine mai multe concerte la Amiens, Paris (Catedrala Notre-Dame, Catedrala greacă), UNESCO, Neuilly. Este redactor-traducător al revistei Sfântul Ioan Casian.

Pe data de 23 iunie este hirotonit diacon, iar apoi pe 24 iunie 2001 preot pe seama Mânăstirii Înălţarea Sfintei Cruci (Malvialle, Franţa).Pe data de 01 noiembrie 2001 primeşte tunderea în monahism (schima mică) pe seama aceleiaşi mânăstiri. Face un stagiu scurt în mânăstirea Sf. Ioan Botezătorul (Maldon, Essex, Anglia). Între anii 2002-2003 este preot paroh la parohia Sf. Iosif din Bordeaux unde ţine mai multe conferinţe cu tema Sărbătorile mari din cursul anului bisericesc în Biserica Ortodoxă în cadrul Asociaţiei de artă creştină şi iconografie Ogivky şi un atelier biblic pe marginea mai multor texte biblice.

Din aprilie 2003 până în iunie 2006 este preot paroh la parohia română Sf. Nicolae din New York (USA). În 2004 primeşte titlul de arhimandrit.

La propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Nicolae şi cu aprobarea Consiliului Eparhial arhimandritul Ioan Casian este propus pentru funcţia de Episcop-vicar şi este ales de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în sedinta din 02 martie 2006. Pe data de 2 iulie 2006 este hirotonit în Catedrala cu hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena din Chicago. De atunci până astăzi şi-a desfăşurat activitatea pastoral-misionară în special în cadrul parohiilor româneşti de pe coasta de est a SUA şi Canadei.

Comentarii Facebook


Știri recente