PS Ioan Casian a împlinit 49 de ani

Preasfinţitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, a împlinit marți 49 de ani. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a transmis un mesaj de felicitare.

Preasfințitul Părinte Ioan Casian (Livius-Ionel Tunaru), fiul preotului Ioan Tunaru și al preotesei Mariana, s-a născut în data de 20 februarie 1969, în oraşul Comăneşti, judeţul Bacău.

A urmat şcoala elementară şi liceul industrial, clasa matematică-fizică, în oraşul natal, între 1975-1983, respectiv 1983-1987. În perioada 1989-1993 a fost student al Facultăţii de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu, absolvind cu teza de licenţă în drept canonic Iconomia în Biserica Ortodoxă sub îndrumarea Prof. Dr. Ioan Floca.

Între 1993-1995 s-a aflat în Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Ierusalim. În acest timp a urmat cursuri de greacă veche, de franceză şi de iniţiere în tehnica picturii şi restaurării de icoane. În 1995, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Serafim al Germaniei şi Europei de Nord, a fost tuns rasofor.

Între 1995-1998 a urmat cursurile Universităţii Pontificale Sf. Anselm de Canterbury (Roma) – Facultatea de Istorie şi Spiritualitate monastică şi Patristică şi Institutul Pontifical Oriental, Specialitatea Istorie, Artă şi limbi clasice (greaca şi latina veche). A absolvit cu lucrarea Drumul spre libertate: un studiu al comentariului asupra rugăciunii Tatăl nostru al Sf. Maxim Mărturisitorul, profesori coordonatori fiind Jeremy Driscoll şi Maciej Bielawski.

La sfârşitul studiilor, a fost chemat la Paris de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale. A îndeplinit funcţia de secretar administrativ al eparhiei până în anul 2002. În aceeaşi perioadă a condus corala parohiei Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva (Paris) și a fost redactor-traducător al revistei Sfântul Ioan Casian.

În 24 iunie 2001 a fost hirotonit preot pe seama Mănăstirii Înălţarea Sfintei Cruci (Malvialle, Franţa). În data de 1 noiembrie 2001 a primit tunderea în monahism. A viețuit puțină vreme în Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Maldon, Essex, Anglia.

Între anii 2002-2003 a fost preot paroh la Biserica Sfântul Iosif din Bordeaux. Din aprilie 2003 până în iunie 2006, preot paroh la parohia română Sfântul Ierarh Nicolae din New York (USA). În 2004 a fost ridicat în treapta de arhimandrit.

Arhimandritul Ioan Casian a fost propus pentru funcţia de Episcop-vicar de Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, actualmente Mitropolitul Ortodox Român al celor Două Americi. A fost ales în această funcție de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședinta din 2 martie 2006. În data de 2 iulie 2006 a fost hirotonit în Catedrala cu hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena din Chicago.

În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 28 octombrie 2016, Preasfinţitul Părinte Ioan Casian de Vicina a fost ales Episcop Ortodox Român al Canadei. Ceremonia de întronizare a avut loc duminică, 7 mai 2017, în Biserica Sfântul Gheorghe din Saint Hubert, Montreal, Canada.

Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente