PS Ignatie: Să postim și de la folosirea mediilor digitale

Preasfințitul Părinte Ignatie a oficiat duminică slujba Vecerniei, la Catedrala Episcopală din Huși, și a subliniat faptul că postul autentic are ca scop dezrobirea de patimi. „Să încercăm să postim și de la folosirea mediilor digitale, de care suntem cu toții acaparați și captivi a ceea ce ne oferă”, a explicat Episcopul Hușilor.

„Începând cu slujba de Vecernie din această seară am intrat în ambianța duhovnicească, plină de profunzime, a uneia din perioadele cele mai frumoase din cursul anului bisericesc, Postul Mare”.

„Nu este suficient să ne abținem de la anumite alimente, ci, așa cum se subliniază în multe din slujbele noastre, trebuie să postim și de la rău, de la vorbele urâte, de la gândurile murdare, să renunțăm la viciile care cotropesc sufletele noastre”, a adăugat Părintele Episcop.

Perioadă de pregătire duhovnicească

În continuare, PS Ignatie a subliniat faptul că Postul Mare este o perioadă de pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului.

„Este o perioadă de pregătire, de intensificare a rugăciunii, de năzuință mai multă pentru a câștiga smerenia, a săvârși fapte bune, a ne împărtăși cu Trupul și Sângele lui Hristos și a participa mai des la sfintele slujbe”.

„Suntem invitați să ne întoarcem spre noi înșine, să ne răsucim spre cele ale lăuntricului nostru, pentru a smulge buruienile păcatului care ne tulbură și ne strecoară foarte multă neliniște”.

Postul, exercițiu duhovnicesc de a scăpa de patimi

De asemenea, Episcopul Hușilor a reiterat faptul că postul este un exercițiu permanent pentru dezrobirea de patimi și dependențe „să încercăm ca cel puțin prima săptămână din post să nu folosim deloc internetul, nici rețelele de socializare și celelalte modalități de mesagerie instantanee”.

„Vom observa că este foarte greu, că s-a creat o dependență, că este ca un drog. Telefonul ne însoțește permanent.  Este omniprezent. Este un exercițiu de voință incredibil să folosim telefonul doar pentru a vorbi cu persoanele cărora vrem să le transmitem ceva”.

„Vom constata, cu foarte multă bucurie, că această debarasare de mediile digitale ne va aduce multă liniște. Vom avea mai multă pace dinspre minte, dinspre inima noastră”.

„Tehnologia este un dar de la Dumnezeu, o binecuvântare. Contează modul cum folosim tehnologia și cum ne raportăm la aceasta. Poate fi un lucru binecuvântat, dar și ceva care să ne murdărească sufletul”, a adăugat în încheiere ierarhul.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente