PS Ignatie: Pentru Sf. Simeon, Dumnezeu era totul. A face teologie nu înseamnă neapărat a absolvi o facultate

Episcopul Ignatie al Hușilor a slujit sâmbătă în localitatea băcăuană Mănăstirea Cașin, la singura biserică din țară închinată Sfântului Simeon Noul Teolog, considerat un precursor al isihasmului și omagiat în cadrul Anului comemorativ 2022 în Patriarhia Română. 

Preasfinția Sa a făcut parte din soborul slujitor condus de Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului. Printre invitați s-a numărat și Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei.

În cuvântul adresat celor prezenți la Sfânta Liturghie, PS Ignatie a subliniat că Sfântului Simeon i-a fost atribuit supranumele de „teolog” pentru că în viața sa a primat experiența, trăirea și interiorizarea lui Dumnezeu.

„Credința Sfântului Simeon nu a constat într-un set de convingeri, așa cum, din păcate, suntem obișnuiți noi astăzi, ci însemna starea de har și plenitudine a Duhului Sfânt, care Îl face prezent pe Dumnezeu în inima omului”.

„Pentru contemporanii săi, Sfântul Simeon a fost, prin autoritatea sa, un personaj incomod. Autoritatea lui duhovnicească nu decurgea din pregătirea intelectuală, ci din experiența pe care o avea despre cele dumnezeiești”.

Sfântul Simeon se pregătise pentru o carieră în avocatură la Constantinopol şi, pentru scurtă vreme, a ocupat o funcţie la curtea imperială. Ulterior, la vârsta de 27 de ani, sub îndrumarea renumitului părinte Simeon Piosul la mănăstirea Studion, a ales viața monahală.

„A face teologie nu înseamnă neapărat a absolvi o facultate de teologie și a avea o diplomă. Teologia înseamnă, în sensul patristic al cuvântului, să Îl vezi pe Dumnezeu, să te împărtășești de energiile dumnezeiești necreate, să te împărtășești de lumină. Să Îl ai pe Dumnezeu în inima ta și să vorbești din această vedere a Sa”, a subliniat PS Ignatie.

„Întotdeauna, pentru a face teologie este nevoie, mai întâi, de teofanie. Pentru a vorbi despre Dumnezeu trebuie să Îl ai în inima ta, să devină o realitate de care nu te poți dispensa nicio secundă, așa cum nu putem trăi fără oxigen”.

„Pentru Sfântul Simeon, Dumnezeu era totul”, a spus Episcopul Hușilor.

Preasfințitul Părinte Ignatie a precizat că datorită marelui teolog și traducător Ioan Ică Jr. avem traduse, în limba română, scrierile Sfântului Simeon Noul Teolog. De asemenea, ierarhul a amintit că Sfântul Simeon Noul Teolog numește în scrierile sale postul drept „medic al sufletului” pentru că ne ajută „să ne răsucim înspre noi înșine, să intrăm înlăuntrul nostru și să vedem care sunt hibele de care suferim”.

La Mănăstirea Cașin a fost sfințit sâmbătă altarul exterior al Bisericii și a fost așezat sub ocrotirea Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.


Anul 2022 este „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” în Patriarhia Română.


Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente