PS Ignatie: Până la Hristos, și de la El până în zilele noastre, nimeni, niciodată, nu a spus să ne iubim vrăjmașii

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a slujit duminică la Mănăstirea Coșula, județul Botoșani. 

În omilia omilia sa referitoare la textul evanghelic duminical, ierarhul a scos în evidență unicitatea îndemnului dat de Mântuitorul, acela de a iubi pe vrăjmași.

„Această învățătură este una absolut nouă. Până la Hristos, și de la El până în zilele noastre, nimeni, niciodată, nu a spus să ne iubim vrăjmașii. Sunt îndemnuri de a-i răbda, de a suferi calomnia sau cuvântul rău pe care ni-l adresează și ne rănește, însă nimeni, niciodată, nu a spus: «Iubește-l pe vrăjmașul tău, pe cel care te urăște!»”, a spus Preasfințitul Părinte Ignatie.

„Hristos este Singurul din istoria umanității în viața căruia există o concordanță perfectă între cuvânt și faptă, între ceea ce a propovăduit și ceea ce a făcut – nu a cerut nimic oamenilor fără ca El însuși, mai întâi, să săvârșească, dându-ne curaj și temei pentru a împlini ceea ce El ne cere”, a adăugat Episcopul Hușilor.

„Măsura dragostei desăvârșite a lui Dumnezeu-Omul, Iisus Hristos, ne-a fost descoperită pe Cruce – tocmai în momentele în care omul, în nesăbuința și în iluzia lui, a crezut că poate să-L omoare pe Dumnezeu. Din păcate, chiar și astăzi unii cred că pot să-L «evacueze» pe Dumnezeu din lumea aceasta”.

Hristos răspunde cu dragoste. Ne iubește, mai ales atunci când – tot conform logicii noastre, omenești – nu merităm să fim iubiți.

„Ceea ce este cu neputință la oameni, este cu putință la Dumnezeu!”

„Chiar dacă ni se pare șocant, atitudinea de a răspunde cu dragoste celui care ne dăruiește dragoste este una în zona umanului și a celor care sunt păgâni”, a subliniat PS Ignatie.

„Nici noi, cei din Biserică, cei care suntem chemați să fim, cu adevărat, ucenicii lui Hristos, nu reușim să răspundem cu dragoste celor care ne calomniază. Nu este simplu, însă Domnul Hristos ne încredințează că «ceea ce este cu neputință la oameni, este cu putință la Dumnezeu»”.

Episcopul Hușilor a încheiat a încheiat explicațiile la Evanghelie cu îndemnul de a răbda în fața celor care ne asupresc și de a rosti rugăciuni pentru ei.

„Începutul împlinirii dragostei față de vrăjmași pornește din punctul în care încercăm, pe cât ne stă în putință, să răbdăm și, ușor-ușor, ne antrenăm mintea să spună o mică rugăciune, chiar dacă noi nu simțim acest lucru și ne este peste putințele noastre, peste structura noastră sufletească”.

În timpul Sfintei Liturghii, Episcopul Hușilor a hirotonit ieromonah pe ierodiaconul Longhin Rotaru și ierodiacon pe monahul Macarie Maisner, ambii din obștea Mănăstirii Bujoreni, județul Vaslui.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente

Părintele Sofian Boghiu a fost comemorat la Biblioteca Sfântului Sinod: Evocări, mărturii şi lansare de carte

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a fost comemorat miercuri la Biblioteca Sfântului Sinod, aflată în incinta Mănăstirii Antim din Bucureşti. Mărturii&evocări Evenimentul s‑a desfășurat în Sala „Conon Arămescu‑Donici” a Biblioteca Sfântului Sinod și a reunit ierarhi, clerici…