PS Ignatie, la hramul Mănăstirii Voroneț: Pentru cel care iubește nu există obstacole, nu există imposibil

„Pentru cel care iubește nu există obstacole, nu există imposibil, nu există ceva care să nu poată fi escaladat”, a spus Episcopul Ignatie al Hușilor marți la hramul Mănăstirii Voroneț.

Preasfințitul Părinte Ignatie a subliniat modul în care Sfântul Gheorghe a pus în lucrare dragostea față de Hristos, arătând cum fiecare om este înzestrat cu o asemenea capacitate de a iubi.

Atunci când Împăratul Dioclețian a ordonat închinarea la Soare, Sfântul Gheorghe, din iubire pentru Hristos, și-a dat demisia din funcția de ofiţer al armatei imperiale romane.

„În faţa unui asemenea gest de cutezanţă și de frondă, împăratul l-a pedepsit aspru. A încercat, prin tot felul de tertipuri, să-l convingă să revină asupra acestei decizii care izvorâse din adâncul sufletului Sfântului Gheorghe. Nu era o decizie exterioară sau superficială”.

„Prin urmare, dacă ar fi revenit asupra acesteia, era ca și cum s-ar fi negat pe sine însuși. Era ceva în inima lui – această dragoste extraordinară pentru Hristos, adâncită în întreaga sa fiinţă –, încât nu ar fi putut să renunţe nicio clipă la Cel pe care Îl iubea foarte mult”, a spus Preasfinția Sa.

Episcopul Hușilor i-a îndemnat pe cei prezenți să se raporteze la martiri ca la niște oameni care au avut iubire nemărginită pentru Hristos, dar să nu îi ducă în sfera intangibilului.

„Când iubim un om cu întreaga noastră fiinţă, când simţim că acea persoană ne dă o bucurie de nedescris, când numai rostirea numelui său deja deschide zăgazurile unei desfătări sufletești extraordinare în fiinţa noastră, atunci orice referinţă, orice gând, cea mai firavă simţire a inimii noastre, este pentru noi un motiv de plenitudine”.

Iubirea

„Iubirea este cea care topește totul și ne ajută să ne ducem înspre celălalt. De fapt, mai bine spus, celălalt este în noi, și noi, prin iubire, nu mai trăim pentru noi, ci trăim pentru cel pe care îl iubim”, a explicat ierarhul.

Preasfințitul Părinte Ignatie i-a oferit drept exemplu de iubire jertfelnică pe părinții care „din clipa când vine un copilaș, ei nu mai trăiesc pentru sine – toate energiile, întreaga lor fiinţă este canalizată înspre copilașul sau copilașii pe care îi dă Dumnezeu”.

„Cam în aceeași intensitate – ceva puţin mai deplin – era dragostea faţă de Hristos în sufletele martirilor. De aceea, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe nu l-a putut tenta nimic. Împăratul a încercat să-i ofere mai multe funcţii, însă nimic nu a contat pentru Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pentru că el a împlinit, în modul cât se poate de viu și de adevărat, cuvântul lui Hristos: chiar dacă vei câștiga lumea întreagă, și îţi pierzi sufletul, nu vei putea răscumpăra acest lucru”.

Sufletul omului care este plin de iubirea și mărturisirea lui Hristos, valorează mai mult decât lumea întreagă.

PS Ignatie a oferit mărturia personală din perioada când slujea în Occident. „Aveam comunităţi în care erau mai puţini credincioși. Era o discrepanţă foarte mare: în marile capitale ale Europei – Londra, Dublin, Paris – sau în cele mai mari orașe ale acestor ţări, veneau la biserică sute de oameni, însă în orășelele mai mici doar 10-15, iar preotul se scuza, spunând: Părinte episcop, la noi la slujbă sunt mai puţini.

„În momentul în care mi-a spus acest cuvânt, a răsărit în capul meu un gând pe care l-am conectat cu cel pe care vi l-am adus acum în atenţie – dacă Hristos ne spune că sufletul omului valorează mai mult decât lumea întreagă, dacă sunt 15 oameni, înseamnă că avem mai mult decât 15 lumi întregi. Mai mult decât atât – dacă este un singur om la Liturghie, avem mai mult decât lumea întreagă – atât de mult valorează sufletul omului în faţa lui Hristos, dar și în faţa noastră”.

„Când ne iubește cineva cel mai mult? Când se jertfește pentru noi. Aceasta este iubirea pe care au avut-o martirii – iubire care conţine în sine jertfă, așa cum a primit mucenicia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a încheiat Preasfințitul Părinte Ignatie.


Biserica mare a Mănăstirii Voroneț, pusă sub ocrotirea Sfântului Gheorghe, este una dintre cele mai importante ctitorii ale Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare. A fost construită în 1488, în numai 3 luni și trei săptămâni, iar Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a fost primul stareț.

Foto credit: Episcopia Hușilor


Știri recente