PS Ignatie explică Taina Sfintei Treimi referindu-se la familie: Comuniune, dragoste, dăruire, nu izolare, egoism sau singurătate

„Dumnezeu este dragoste, așa cum ne-a încredințat Hristos”, a amintit PS Ignatie luni, de Sfânta Treime, în predica rostită la Mănăstirea vasluiană Grăjdeni.

„Noi nu ne putem închipui o lume în care să locuiască doar un singur om. Acea persoană ar fi sortită unei singurătăți dureroase, nu ar avea cu cine să împărtășească nimic din ceea ce ține mai profund de ființa lui – dragostea. Un om singur nici nu primește, dar nici nu are cui să împărtășească dragostea. Pentru a vorbi de iubire, este nevoie de încă o persoană, căreia să ne deschidem, și ea să pătrundă în sufletul nostru (eu și tu)”.

Părintele episcop a explicat că „nici în doi dragostea nu este desăvârșită”. „Este nevoie de un al treilea care să constate obiectivitatea dragostei dintre cei doi. Acest lucru îl trăiesc, cu maximă intensitate, părinții”.

„Până să vină un copil pe lume, cei doi, soțul și soția, își împărtășesc dragostea unuia față de celălalt. Se deschid, se caută unul pe celălalt, ca din această căutare să vină împlinirea dragostei lor. Când Dumnezeu le dăruiește un copilaș, dragostea lor este una împlinită, extinsă în inima acelui copilaș”, a continuat Episcopul Hușilor.

„În momentul în care vine un copilaș pe lume, părinții parcă nu mai trăiesc pentru ei. Toată dragostea, experiența și energia lor sunt canalizate spre copii. Copiii sunt cei care își asumă dragostea părinților și cresc în aceasta. Primesc lumină din dragostea părinților. Ei se simt împliniți în momentul în care își văd părinții că se iubesc, se înțeleg și se respectă reciproc”.

Ierarhul a subliniat că această experiență ce ține de viața noastră ne ajută să înțelegem ce înseamnă Sfânta Treime:

„Dumnezeu este Unic în Ființa Sa și Întreit în Persoane – așa ni L-a descoperit Hristos, prin Întrupare, pe Dumnezeu. El este comuniune, dragoste, dăruire, iar nu izolare, egoism sau singurătate”.

Vezi mai multe din predica ierarhului pe site-ul oficial al Eparhiei.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente