PS Ignatie despre statornicia în credinţă a Sf. Mc. Chiriachi: Nimic nu a putut să o determine să renunţe

„Nimic nu a putut să o determine să renunţe (n.r.: pe Sf. M. Mc. Chiriachi), nici măcar pentru o clipită, la intensitatea dragostei ei pentru Mirele Cel ceresc”, a spus luni după-amiază PS Ignatie la hramul Catedralei Episcopale din Huşi.

Cinstirea Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi a început în ajunul sărbătorii cu slujba Vecerniei Mari şi a Litiei, oficiată de Episcopul Huşilor.

În omilia rostită, Preasfinţitul Părinte Ignatie a vorbit despre statornicia în credinţă a sfintei.

„Sfinţii sunt cei care îl urmează pe Miel – pe Iisus Hristos, oriunde. Toţi cei care se identifică şi îşi jertfesc viaţa pentru Hristos, ei inşişi devin părtaşi la jertfa lui Hristos”.

„Despre Sfânta Chiriachi ni se spune că a rămas statornică în credinţa ei, în ciuda încercărilor, a bătăilor şi a suferinţei trupeşti la care a fost supusă”.

„Nu a renunţat la credinţa în Hristos, pentru că El era o realitate interioară a vieţii sale. Nu era o simplă adeziune mentală, intelectuală”.

„Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi şi L-a asumat atât de frumos pe Hristos, încât viaţa ei se identifica cu viaţa Domnului. De aceea a rămas statornică în dragoste şi în credinţa ei”.

Ierarhul a făcut apel la credincioşi să urmeze exemplul de mărturisire a credinţei oferit de Sfânta Muceniţă prin viaţa sa, subliniind că dragostea pentru Hristos trebuie să fie una puternică.

„Să ne ajute Domnul să o urmăm pe Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi. Să fim statornici în credinţă şi să nu ne clătinăm la orice viforniţă care se poate năpusti asupra noastră”, a continuat Părintele Episcop explicând că „statornicia noastră este direct proporţională cu intensitatea dragostei pe care o avem faţă de Hristos”.

„Dacă dragostea este anemică, Îl vom trăda pe Hristos. Dacă Îl vom iubi aşa cum Îl iubesc Sfinţii, El ne va da darul să fim statornici în credinţă”, a mai afirmat el.

Potrivit Episcopului Ignatie, chiar dacă vor veni asupra noastră „calomnii, batjocuri, ironii”, noi să avem puterea ca faptele noastre „să dea mărturie despre ceea ce suntem noi – ucenici ai lui Hristos – şi, în tăcere, să ne rugăm pentru ei”.

Episcopul Huşilor a precizat că la slujba Vecerniei de la acest hram a fost cântată, pentru prima dată, slujba integrală a Sfintei Mare Muceniţe Chiriachi.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente