PS Ignatie către studenții teologi din Iași despre „Liturghia de seară”: „Primii creștini primeau Sfintele Taine după o zi de post negru, ca o formă de întărire”

După ce a oficiat Liturghia Darurilor Înainte Sfințite în Paraclisul Facultății de Teologie din Iași, PS Ignatie le-a vorbit studenților teologi despre „Liturghia de seară” și importanța împărtășirii cu Sfintele Taine:

„Primii creștini luau de duminică Sfânta Împărtășanie acasă, și primeau Sfintele Taine în zilele de rând, după o zi de post negru, ca o formă de întărire. Împărtășindu-se seara și crescând numărul creștinilor, acest ritual a fost solemnizat, transformându-se în ceea ce numim noi astăzi Liturghia de seară.”

Potrivit doxologia.ro, Episcopul Hușilor a slujit marți în Paraclisul „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, împreună cu: pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie, și pr. dr. Marcel Cojocaru, cadru didactic al instituției de învățământ.

PS Ignatie a spus că postul nu este un scop în sine, ci „o formă de așteptare a lui Hristos Cel înviat”:

„Dacă am înțelege cu adevărat ce înseamnă postul, ca pelerinaj al sufletului înspre Învierea lui Hristos, ca formă de așteptare a lui Hristos Cel înviat, ca întâlnire cu Hristos, am împlini într-adevăr rostul lui. Acesta nu trebuie să devină un scop în sine, spre exemplu, postesc negru timp de mai multe zile, dar nici măcar nu mă gândesc să mă împărtășesc. Este o formă de secularizare din interior asupra a ceea ce înseamnă postul și semnificația lui”.

La final, PS Ignatie a avut o întâlnire cu studenții fii duhovnicești ai Eparhiei Hușilor.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…