PS Ignatie atrage atenția că trăirea credinței în inimă nu este suficientă fără Împărtășanie și participarea la slujbe

În a doua zi de Paști, Episcopul Ignatie a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huși. În omilia sa, acesta a vorbit despre sensul Săptămânii Luminate, adăugând că participarea la slujbele Bisericii ne ajută să înțelegem și să ne trăim cu adevărat credința.

Părintele Episcop a amintit că, în trecut, în Săptămâna Luminată erau botezați neofiții, care apoi își petreceau toată săptămâna în biserică, citind Sfintele Scripturi și împărtășindu-se cu Sfintele Taine.

„Din păcate, noi am pierdut această corelație dintre botezul nostru personal și Învierea lui Hristos. Punem prea mult accent pe ceea ce ține de aspectele exterioare ale credinței, pe superstiție, pe anumite ritualuri, care nu ne ajută să pătrundem în Taina Învierii lui Hristos”, a afirmat el.

Părintele Episcop a precizat că slujbele Bisericii trebuie înțelese a fi mai mult decât simple ritualuri: „Ele nu țin de exteriorul vieții în Hristos ci de partea cea mai profundă, lăuntrică, a vieții noastre în Hristos. Slujbele Bisericii sunt ca niște proptele care ne ajută să pătrundem în taina credinței noastre”.

În acest sens, ierarhul a profitat de ocazie pentru a combate ideea foarte răspândită că e mai importantă „credința din inimă” decât frecventarea Bisericii.

„Să nu-i credeți pe toți seculariștii care vă spun că acum a venit vremea să ne repliem înspre noi înșine și că a fi credincios înseamnă doar a trăi credința în inima noastră, a fi om bun, a avea lumina în suflet. Este fals!”, a spus el.

Viața spirituală nu este ceva ce se petrece strict în interioritatea omului, ci presupune și o relație cu Dumnezeu, iar aceasta se împlinește în cadru liturgic și prin Sfintele Taine.

„Dacă noi nu avem nevoie de Hristos din Împărtășanie, pe care Îl primim într-un cadru liturgic, nu mai  are niciun sens ceea ce El spunea, că fără Trupul și Sângele Lui, nu putem moșteni viața veșnică”.

„Viața veșnică nu este o teorie. Este lupta noastră, efortul în a ne îndumnezei. Nu putem să ne îndumnezeim firea decât prin Sfânta Împărtășanie și rugăciune”, a adăugat Preasfințitul Părinte Ignatie.

Viața în Dumnezeu este mai mult decât teorie, este Cuvânt devenit Trup și faptă.

„Canonul 66 al Sinodului VI Ecumenic ne dă îndemnul ca în intervalul de timp dintre Duminica Învierii și Duminica lui Toma, creștinii să stea în biserică, să citească neîncetat Sfintele Scripturi și să se îndestuleze cu Sfintele Taine”, a amintit Părintele Episcop.

„Este minunat că acest canon leagă citirea Scripturilor de hrana cu Sfânta Împărtășanie. Sunt două realități pe care noi nu le putem desprinde una de cealaltă”, a explicat el.

„Primii creștini trăiau mult mai adânc aceste relații profunde între Scriptură și Împărtășanie, între Taina Botezului și Taina Învierii lui Hristos.”

De altfel, a reamintit episcopul, la slujbele din această perioadă se cântă „Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și îmbrăcat”. Din păcate, adaugă ierarhul, noi „am pierdut semnificația faptului că noi am fost botezați, că L-am primit deja pe Hristos Cel înviat, Care a biruit moartea, întunericul și păcatul pentru fiecare dintre noi”.

Dar „El ne dă puterea ca și noi, prin exercitarea libertății noastre, să ne bucurăm de roadele pe care Hristos le-a adus prin Învierea Sa”, a subliniat ierarhul în încheierea cuvântului său.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente