PS Ieronim: Intrăm într-o perioadă pe care Sfinții Părinți au numit-o „zeciuiala anului”

În predica rostită duminică în Biserica Domnița Bălașa din Capitală, PS Ieronim Sinaitul a făcut o expunere a îndemnurilor pe care Sfintele Evanghelii din ultimele trei duminici ni le fac pentru perioada Postului Mare, o perioadă pe care Sfinții Părinți au numit-o „zeciuiala anului”.

„Dacă în Legea veche poporul ales dăruia la Templul din Ierusalim din tot ceea ce câștiga a zecea parte, în Legea creștină se rânduiește ca omul să dea din virtuțile sale, din faptele sale cele bune, să postească, să se roage mai mult în această perioadă premergătoare Sfintelor Paști care preînchipuie așa-numita zeciuială a anului”, a explicat Episcopul vicar patriarhal.

Ierarhul a spus că în această perioadă trebuie să oferim mai mult decât de obicei: „mai multă atenție, mai multă dragoste și faptă bună și de asemenea, postire”.

„Fiecare dintre Evangheliile din aceste duminici pregătitoare a perioadei patruzecimii, a Postului celui Mare, ne-au îndreptat la smerenie și neosândire, la dragoste, ne-au îndemnat să ne întoarcem înapoi la Dumnezeu și să-i cerem iertare și, de asemenea, ne-au adus aminte că prin săvârșirea faptelor bune, cum spune Sf. Ap. Iacov, putem să dobândim acoperirea a mulțime de păcate”.

PS Ieronim a spus că este important ca în această perioadă de urcuș duhovnicesc să ne apropiem mai mult de Hristos și să ne împărtășim cu Sfintele Taine.

„Vocația omului unit cu Hristos prin credință, prin Botez, prin fapte bune și prin Sfintele Taine este un drum ceresc care prin Dumnezeu nu se sfârșește. Ca ființă noi suntem limitați și muritori, dar prin această unitate pe care o realizăm prin apropierea de Mântuitorul și împărtășirea Sfintelor Sale Taine noi căpătăm putința de a fi ca Hristos. Să ne bucurăm de viața și de lumina Lui în vecii vecilor!”, a concluzionat Preasfinția Sa.

Numele bisericii bucureștene Domnița Bălașa, Paraclis patriarhal, provine de la prima biserică ridicată pe acest loc, în anii 1743-1744, ctitorită fiind de Domnița Bălașa și de soțul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino.

Foto credit: Bogdan Nedelcu

Comentarii Facebook


Știri recente