PS Daniil Densuşeanul împlinește 65 de ani

Preasfințitul Părinte Daniil Densuşeanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a împlinit vineri 65 de ani.

Ierarhul s-a născut în data de 23 septembrie 1957, în satul Hăţăgel, comuna Densuş, jud. Hunedoara.

Studii

Cursu­rile Seminarului Teologic din Caransebeş (între anii 1972 şi 1977);

Institu­tul Teologic Universitar din Sibiu (1978- 1982), unde a obţinut şi licenţa în Teologie cu lucrarea: Sfântul Simeon Noul Teolog. Imnele dragostei;

Cursuri de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucu­reşti, Secţia Istorică, specializarea Patrologie şi literatură post-patristică, pe care le-a urmat între anii 1982 şi 1985;

Bursă la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Tesalonic – Grecia (între anii 1993 şi 1996).

În octombrie 1996 a obţinut doctoratul în Teologie cu teza: Teologia Părinţilor deşertului. Învăţături dogmatice în Apophtegmata Patrum, în paralel, din 1991 a fost şi cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad (reînfiinţată), predând Patrologie şi litera­tură post-patristică.

Hirotonia

Influenţat de marele duhovnic Arsenie Boca, a îmbrăcat haina monahală la 25 martie 1985, în Mănăstirea Hodoş-Bodrog de lângă Arad.

Câteva luni mai târziu (1 aprilie 1985) a fost hirotonit ieromonah şi a slu­jit câţiva ani ca preot la Mănăstirea Pris­lop – Hunedoara, apoi, la biserica monu­ment istoric din Densuş.

În urma recomandării Mitropolitului Nicolae Corneanu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (în şedinţa din 19-23 februarie 2002) l-a ales Episcop-vicar al Mitropo­liei Banatului (cu titlul de „Partoşanul”), având şi sarcina de administrator al Epis­copiei Daciei Felix.

Hirotonia în arhiereu a avut loc în 1 aprilie 2001, în Catedrala din Timişoara.

Ierarhul a fost transferat în noua demnitate de Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, din slujirea de Episcop al Daciei Felix, în 18 februarie 2022.

Preasfințitul Părinte Daniil poartă titulatura Densuşeanul, întrucât are locuința personală pe teritoriul Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Foto credit: Basilica.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente