PS Damaschin Dorneanul: „Nu cu puterea ta mărturiseşti pe Dumnezeu cel adevărat, ci cu o putere pe care El ţi-o dă atunci când vieţuieşti după voia Sa”

PS Damaschin Dorneanul a oficiat joi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Copou din Iaşi. În ziua de pomenire a Sfinţilor Atanasie şi Chiril, aşezământul monahal şi-a sărbătorit ocrotitorii. Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a subliniat că Dumnezeu ne oferă puterea mărturisirii dreptei credinţe.

Cei prezenţi au ascultat cuvântul ierarhului rostit în timpul Sfintei Liturghii care a făcut referire la tulburările care pot apărea când oamenii cred că deţin adevărul absolut.

‘Ni se pare de foarte multe ori că dreptatea este de partea noastră, că deţinem adevărul. Nu mă refer la dreapta credinţă, ci la relaţiile dintre noi, relaţiile dintre soţi şi soţie, vecini şi rude. Şi ţinem la aceste adevăr şi la această dreptate ca şi când am mărturisi credinţa cea adevărată. Transferăm râvna aceasta de a ţine la dreptatea mea ca şi când aş ţine la dreptatea lui Dumnezeu. Ţin la adevărul meu, care mi se pare că altul nu mai poate exista, ca şi când ar fi adevărul unic al credinţei celei adevărate. Şi de aici ies multe tulburări’, a spus Preasfinţia Sa.

În continuare, Părintele Episcop a evidenţiat că ‘dacă prima râvnă a părinţilor sfinţi care au apărat credinţa cea adevărată a fost binecuvântată de Dumnezeu, această îndârjire de a-mi apăra adevărul şi dreptatea mea Dumnezeu nu o binecuvintează atunci când produce răni în fratele meu, chiar dreptate de aş avea’.

Insistând asupra acestei teme, PS Damaschin le-a menţionat celor de faţă: ‘Nu cu puterea ta mărturiseşti pe Dumnezeu cel adevărat, ci cu o putere pe care El ţi-o dă atunci când vieţuieşti după voia Sa’.

La final, Episcopul a invocat prin rugăciune ajutorul Sfinţilor Atanasie şi Chiril pentru participanţii la slujbă.

În prezent, obştea Mănăstirii Copou este păstorită de stavrofora Maria-Magdalena Vrânceanu.

Foto Credit: Constantin Ciofu / Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente