PS Damaschin Dorneanul despre Sfântul Arhidiacon Ştefan: De la el a pornit izvorul viu al mărturisitorilor Domnului nostru Iisus Hristos

liturghie-episcop-damaschin-manastirea-putna

În ziua pomenirii Sf. Arhid. Ștefan, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a slujit în biserica mănăstirii Putna. Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a insistat în omilia sa asupra faptului că de la Arhidiaconul Ştefan „a pornit izvorul viu, până în zilele noastre, al mărturisitorilor, al martorilor Domnului nostru Iisus Hristos”.

El a afirmat că „toţi sfinţii mucenici care împodobesc, nu doar calendarele noastre, ci mai ales cerurile Dumenzeului celui Sfânt, l-au avut ca începător, ca obârșie a mărturisirii lor” pe acest mare sfânt martir.

Pe el l-a avut și Sfântul Gheorghe Mucenicul, și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, în minte și în inimă, atunci când și ei au fost puși în fața faptului de a da mărturie pentru Dumnezeu sau a se lepăda de Dumnezeul cel adevărat, a subliniat Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul adăugând că „mai aproape de vremea noastră rugăciunile Sfântului Arhidiacon Ștefan au fost cele care l-au ajutat și pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, atunci când și el a fost pus în fața faptului de a fi martor, de a da mărturie pentru Dumnezeul în care credea, în fața celor care-L batjocoreau”.

De asemenea, PS Damaschin a spus că „slăvitul Voievod Ștefan, un alt fel de mucenic, tot martor al Dumnezeului celui Viu în pământul binecuvântat al Moldovei, tot pe Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan l-a avut ca pildă și ca însoțitor în rugăciune”.

Răspunsurile la strană au fost date de corul de călugări al mănăstirii.

Pământ îmbibat cu sângele Sfântul Întâiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan

La finalul slujbei, părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a mulțumit Preasfințitului Părinte Damaschin pentru împreuna rugăciune și a evidenţiat că între Sfântul Arhidiacon Ștefan și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt există o puternică legătură:

„Mulțumim Preabunului Dumnezeu că, iată, ne-a învrednicit ca să ajungem cu pace și bucurie la această aleasă sărbătoare, închinată Sfântului Arhidiacon Ștefan, patronul, părintele, ocrotitorul Sfântului Voievod Ștefan. Dacă vă uitați deasupra mormântului Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, veți găsi chipul Sfântului Arhidiacon Ștefan, iar în tainița mănăstirii se află un dar lăsat nouă de Sfântul Voievod Ștefan, anume pământ îmbibat cu sângele Sfântul Întâiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan. Această relicvă este păstrată cu sfințenie în mănăstirea noastră”.

Părintele stareţ a explicat că această relicvă provine „din Sfântul Munte, mai cu seamă de la Mănăstirea Vatopedu”.

Slujba Sfintei Liturghii a fost succedată de tradiționalul concert de colinde din a treia zi de Crăciun de la Mănăstirea Putna. Evenimentul a avut loc în curtea așezării monahale și a fost susținut de mai multe coruri din zona Bucovinei.

Foto credit: Tudorel Rusu/Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente