„Cu pace să ieșim. Unde? În lume. După ce ne vindecăm, după ce ne întărim în credință, în așa fel încât să fim de ajutor celorlalți.”, le-a spus luni Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, profesorilor și studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cu ocazia deschiderii noului an universitar.
Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”.
PS Benedict le-a vorbit despre trei aspecte importante în ceea ce privește relația teologilor cu Dumnezeu, pornind de la Evanghelia zilei: cea a femeii cu scurgere de sânge. „Ce face ea? Stă în jurul Domnului. Îl privește atentă și cu foarte multă smerenie și chiar teamă evidentă”, a subliniat ierarhul.
Totodată, a adăugat: „Când vine vorba de Domnul și mai ales prin ceea ce noi încercăm să facem în teologie, nu este altceva decât să stăm în jurul Domnului”.
Preasfinția Sa a evidențiat importanța virtuții smereniei în căutarea drumului către Dumnezeu: „Prima etapă este aceasta, a ne apropia de Domnul cu smerenie, înțelegându-ne limitele, în primul rând”.
Al doilea element pe calea apropierii de Dumnezeu este chiar răspunsul Lui la smerenia și stăruința noastră: „Nu omul are inițiativă să-i ceară o întâlnire personală. Domnul are inițiativa aceasta. În momentul în care femeia se atinge de el, Domnul o cunoaște sau o recunoaște”.
PS Benedict a continuat: „Și în acel moment s-a întâmplat întâlnirea fericită. Dintre El, Mirele Bisericii și mireasa lui. Care este fiecare om, fiecare suflet în căutare sinceră de Dumnezeu”.
Nu în ultimul rând, Preasfinția Sa a arătat că pentru orice teolog experiența căderii și a ridicării din boala sufletească este necesară pentru dezvoltarea empatiei în relația cu semenii: „Și în teologie și mai ales în biserică venim cu propria noastră istorie și este o eliberare, că nu avem nevoie la ușă să primim un certificat de excelență prin care să intrăm în biserică”.
De asemenea, ierarhul a mai remarcat și că „sunt trei lucruri foarte importante pe care le evidențiază Domnul în răspunsul său: «Credința ta te-a mântuit. Fii sănătoasă. Mergi în pace». Sunt cele trei elemente care țin și de o mandatare pe care o face Domnul Femeii”.
„Să fim atenți la prima etapă care ține de noi. De un studiu serios. De o viață ascetică asumată. Și restul, să lăsăm în mâna lui Dumnezeu momentul în care ne va chema pe nume. Și vom putea să-i răspundem, iată-mă Doamne, ca oarecând Samuel, iată-mă Doamne, aici sunt”, a concluzionat Preasfinția Sa.
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca împlinește anul acesta 100 de ani de la înființare. Inițial s-a numit Institutul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, fiind înființat de vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Ivan.
Între 1952-1990 activitatea institutului a fost sistată, dar a fost reînființat după 1990. Potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând cu anul universitar 1992-1993, a fost integrat în Universitatea Babeş-Bolyai, cu numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.
Din luna decembrie a anului 2013, Facultatea de Teologie Ortodoxă își desfășoară activitatea în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”.
Foto credit: Mitropolia Clujului