PS Benedict la deschiderea noului an universitar: Cu pace să ieșim. Unde? În lume. După ce ne vindecăm

„Cu pace să ieșim. Unde? În lume. După ce ne vindecăm, după ce ne întărim în credință, în așa fel încât să fim de ajutor celorlalți.”, le-a spus luni Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, profesorilor și studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cu ocazia deschiderii noului an universitar.

Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”.

PS Benedict le-a vorbit despre trei aspecte importante în ceea ce privește relația teologilor cu Dumnezeu, pornind de la Evanghelia zilei: cea a femeii cu scurgere de sânge. „Ce face ea? Stă în jurul Domnului. Îl privește atentă și cu foarte multă smerenie și chiar teamă evidentă”, a subliniat ierarhul.

Totodată, a adăugat: „Când vine vorba de Domnul și mai ales prin ceea ce noi încercăm să facem în teologie, nu este altceva decât să stăm în jurul Domnului”.

Preasfinția Sa a evidențiat importanța virtuții smereniei în căutarea drumului către Dumnezeu: „Prima etapă este aceasta, a ne apropia de Domnul cu smerenie, înțelegându-ne limitele, în primul rând”.

Al doilea element pe calea apropierii de Dumnezeu este chiar răspunsul Lui la smerenia și stăruința noastră: „Nu omul are inițiativă să-i ceară o întâlnire personală. Domnul are inițiativa aceasta. În momentul în care femeia se atinge de el, Domnul o cunoaște sau o recunoaște”.

PS Benedict a continuat: „Și în acel moment s-a întâmplat întâlnirea fericită. Dintre El, Mirele Bisericii și mireasa lui. Care este fiecare om, fiecare suflet în căutare sinceră de Dumnezeu”.

Nu în ultimul rând,  Preasfinția Sa a arătat că pentru orice teolog experiența căderii și a ridicării din boala sufletească este necesară pentru dezvoltarea empatiei în relația cu semenii: „Și în teologie și mai ales în biserică venim cu propria noastră istorie și este o eliberare, că nu avem nevoie la ușă să primim un certificat de excelență prin care să intrăm în biserică”.

De asemenea, ierarhul a mai remarcat și că „sunt trei lucruri foarte importante pe care le evidențiază Domnul în răspunsul său: «Credința ta te-a mântuit. Fii sănătoasă. Mergi în pace». Sunt cele trei elemente care țin și de o mandatare pe care o face Domnul Femeii”.

„Să fim atenți la prima etapă care ține de noi. De un studiu serios. De o viață ascetică asumată. Și restul, să lăsăm în mâna lui Dumnezeu momentul în care ne va chema pe nume. Și vom putea să-i răspundem, iată-mă Doamne, ca oarecând Samuel, iată-mă Doamne, aici sunt”, a concluzionat Preasfinția Sa.


Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca împlinește anul acesta 100 de ani de la înființare. Inițial s-a numit Institutul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, fiind înființat de vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Ivan.

Între 1952-1990 activitatea institutului a fost sistată, dar a fost reînființat după 1990. Potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând cu anul universitar 1992-1993, a fost integrat în Universitatea Babeş-Bolyai, cu numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

Din luna decembrie a anului 2013, Facultatea de Teologie Ortodoxă își desfășoară activitatea în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”.

Foto credit: Mitropolia Clujului


Știri recente

Moaștele Sfântului Pantelimon au ajuns la Iași

Moaștele Sfântului Pantelimon au fost aduse miercuri seară din Grecia la Catedrala Mitropolitană din Iași, fiind așezate spre închinare alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Delegația care a adus racla cu cinstitele moaște este condusă…