PS Benedict Bistrițeanul: Ca să-l vezi cu adevărat pe cel de lângă tine, trebuie să-l iubești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Dipșa, Bistrița-Năsăud. În cuvântul rostit, ierarhul a explicat textul evanghelic duminical despre vindecarea orbului din naștere, prin care vederea este exprimată drept condiție a dragostei.

„Vederea este legată de dragoste și, mai mult decât atât, este condiție necesară pentru dragoste. Dacă ne gândim la propria viață, avem copiii plecați departe sau părinții rămași în urmă, avem frați, avem prieteni, avem oameni cunoscuți și ne auzim din timp în timp cu ei. Ba mai mult, acum prin tehnica nouă ne și vedem prin intermediul telefonului, dar cu siguranță fiecare dintre noi când iubim pe cineva îi zicem ‹mă bucur că te-am auzit sau că te-am văzut prin telefon, da aș vrea să te văd în carne și oase, să te îmbrățișez›”.

„Acest lucru, vederea legată de dragoste sau drept condiție sinecvanonă dragostei este exprimată limpede în fragmentul evanghelic pe care l-am ascultat astăzi”, a subliniat ierarhul.

„Ca să-l vezi pe celălalt, trebuie să iubești. Ni se întâmplă destul de des să trecem pe lângă cineva și să nu-l vedem”.

Textul evanghelic este format din două momente simetrice, argumentează ierarhul, care „așează limpede vederea în legătură cu dragostea”.

După ce orbul vindecat este expulzat din comunitate, Mântuitorul Hristos vine și îl găsește. „Între verbele ‹a găsi› și ‹a iubi› aș pune semnul egal, pentru că numai cine iubește, caută și află. Altminteri, nu te mai interesează soarta celuilalt”.

„În prologul Evangheliei după Ioan ni se spune că Hristos, Cuvântul, S-a întrupat și a venit între noi și noi am văzut slava Lui, credința noastră este din vedere, credința noastră este prin dragoste pentru că este din vedere, noi Îl vedem pe Dumnezeul nostru și El s-a coborât între noi pentru ca omul să-L vadă, văzându-L să simtă dragostea Lui, să se bucure de dragostea Lui și să învețe de la El cum să se comporte”.

Prin urmare, a adăugat în încheiere ierarhul, „cel care vede iubește, iar cel care iubește vede, direcția este și într-un sens și în celălalt”.

Foto credit: Captură ecran / Trinitas Tv – Youtube

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente