PS Atanasie de Bogdania: Un creștin iartă din toată inima, fără condiții, fără justificări

Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a slujit duminică la Parohia românească „Sf. M. Mc. Panteleimon” din Roma, unde a vorbit despre importanţa iertării pentru un creştin.

Pornind de la textul biblic al Vindecărului slăbănogului din Capernaum, Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei a explicat:

„În miezul vindecării de astăzi vedem o taină, care îi scandalizează pe cărturari, și anume taina iertării. Iertarea, pentru noi cei de astăzi, este greu de pus în practică. Trecem peste toate, dar, când vine vorba de iertare, încă nu am reușit să îmbrățișăm o prietenie mântuitoare cu aceasta”.

„Iertarea este frumoasă atât timp cât o primim. Când vine vorba să o oferim, ne pune în dilemă și încurcătură. Însă, toată minunea de astăzi stă în iertare. Cel care oferă iertare se aseamănă lui Dumnezeu, căci aduce înviere în sufletul celui iertat. Practic, îl învie pe aproapele său. Hristos a venit pe pământ nu ca să-i vindece trupește pe toți, ci ca să-i ierte și să aducă, prin aceasta, vindecare. El a venit să șteargă păcatul din lumea aceasta prin iertare”.

Preasfinția Sa a subliniat că „un creștin adevărat iartă din și cu toată inima, fără să pună condiții, fără să ceară justificări și îndreptățiri. Îl vedem pe Dumnezeu Care S-a coborât între noi ca, prin iertare, pe noi să ne înalțe”.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii ani în parohie.

Foto credit: Episcopia Italiei

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente