PS Andrei subliniază tăria unei mame îndurerate și disprețuite. „Dumnezeu nu refuză pe nimeni”

Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei a slujit duminică, 6 februarie, la Catedrala din Miercurea Ciuc și a vorbit despre „logica tare” a unei mame îndurerate și disprețuite – femeia cananeancă din textul evanghelic duminical.

„Într-una din zilele activității Sale publice, Mântuitorul Hristos ajunge în părțile Tirului și ale Sidonului, ținut din Fenicia Siriei. Mântuitorul Iisus nu s-a dus în ținutul acela întâmplător. Evanghelistul Matei ne atrage atenția că o mamă îndurerată îl întâmpină pe Iisus pe cale, era păgână, închinătoare la idoli, disprețuită de evrei. Vestea despre faptele minunate de către Învățătorul a ajuns și la cunoștința ei”, a evocat ierarhul.

„Copleșită de durere, când trece Iisus strigă: ‹Ai milă de mine Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chinuită de un diavol› (Matei 15:22)”.

„Modul de adresare este foarte interesant”, a detaliat părintele episcop. „Îi dă un titlu mesianic, Fiul lui David”. Cu toate acestea, „Iisus o ignoră, pare insensibil la strigătul ei, se face că nu o aude. Era strigătul unei mame pline de durere aflate în nevoi”, a precizat PS Andrei.

„Ea continuă să-L urmeze și să-L roage să o ajute. Nedumeriți de atitudinea Învățătorului lor, apostolii îl roagă: ‹Dă-i drumul că strigă în urma noastră› (Matei 15:23). Apostolii se temeau de ceea ce se petrecea cu ei pe pământ străin, oameni mulți în jurul lor, strigătul unei femei, posibile reacții dure venite la adresa lor, ca evrei, dat fiind disprețul acestora față de păgâni”, a explicat Episcopul Covasnei.

„Apostolii se vedeau străini, singuri și fără siguranță pe un pământ străin, păgân – pe toate Iisus nu le lua în calcul, dar le dă un răspuns: ‹Nu sunt trimis decât la oile cele pierdute ale casei lui Israel›” (Matei 15:24).

„Femeia vine, cade la picioarele lui Iisus și îi zice: Doamne ajută-mă! Ce gesturi liturgice frumoase, cade în genunchi, se închină și se roagă, deși până acum, Iisus nu a vorbit cu ea, îi rostește cuvinte grele ca de gheață: ‹Nu este bine să iei pâinea copiilor și s-o arunci câinilor› (Matei 15:26)”, a adăugat Preasfinția Sa și a detaliat că în acest context, „copii înseamnă israeliții, iar câinii, oamenii necurați, păgânii”.

„Femeia are o logică tare deși a fost ofensată, jignită, ea nu cedează. Crede în continuare în doctorul care poate să-i vindece copila: ‹Așa este Doamne, dar și câinii mănâncă din firimiturile ce cad de la masa stăpânilor lor› (Matei 15:27). Mântuitorul vindecă fata de boală și o eliberează de diavol zicându-i: ‹O femeie, mare este credința ta, fie ție precum voiești. Și s-a tămăduit fiica ei din ceasul acela› (Matei 15:28)”.

„Mesajul evangheliei de astăzi este următorul: Și păgânii pot fi poporul lui Dumnezeu și beneficiarii darurilor Lui, dacă cred în El. Să nu îi mai judecăm pe cei din jurul nostru ci să ne rugăm mai mult lui Dumnezeu pentru ei, Dumnezeu nu refuză pe nimeni ci doar ne amână”, a concluzionat Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei.

Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei

Urmărește-ne pe Facebook: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente