Protopsaltul Nikodimos Kabarnos a concertat la Palatul Mogoşoaia

Protopsaltul grec Nikodimos Kabarnos a susţinut ieri un concert de muzică bizantină la Palatul Mogoşoaia.

Evenimentul din 16 august 2017 a fost organizat de Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și Biserica Sfântul Gheorghe și Sfinții Martiri Brâncoveni.

Pe lângă invitatul special, un grup de psalți condus de protopsaltul Dimitrie Voicescu a susţinut un recital de cântări bizantine.

Concertul a avut loc cu prilejul sărbătorii martirilor brâncoveni, protectorii Palatului Mogoșoaia și al doilea hram al bisericii din incinta complexului brâncovenesc.


Arhimandritul Nicodim Kabarnos, profesor de muzică bizantină și unul dintre cei mai de seamă protopsalți greci în viață, s-a născut în data de 14 mai 1980, în Mitilene.

A urmat cursurile Școlii Superioare Bisericești și ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Atena, precum și pe ale Școlii Tehnice din Kefalonia, unde a studiat tehnologia sunetului și a instrumentelor muzicale, însușindu-și cunoştințe legate de sunet, armonie și compoziție.

S-a îndeletnicit, încă din copilărie, cu studiul muzicii bizantine, având ca dascăli pe marii protopsalți greci ai vremii sale. A cântat la strană încă de la vârsta de 12 ani. Este licențiat în muzică bizantină.

La vârsta de 29 de ani a îmbrățișat viața monahală. A fost hirotonit ierodiacon la 24 ianuarie 2009 şi ieromonah la 2 februarie 2009, în aceeași zi fiind ridicat la rangul de arhimandrit. În prezent, slujește ca preot în Arhiepiscopia Atenei.

© Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente