Protopopiatul românesc din Negotin, ținta unor vandali

Românii ortodocși de pe Valea Timocului, Serbia, întâmpină tot mai multe greutăți din partea localnicilor sârbi, care lansează permanent atacuri la adresa bisericii și a preotului ortodox român, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Recent, crucea metalică de la intrarea în sediul administrativ al Protopopiatului ‘Dacia Ripensis’ al Bisericii Ortodoxe Române din orașul sârb Negotin a fost vandalizată, informează părintele protoiereu Boian Aleksandrovici. ‘Am solicitat sprijinul autorităților polițienești pentru depistarea autorilor acestui act de vandalism. Polițiștii au venit la fața locului și au început cercetările’, a precizat părintele Boian, ctitorul primei biserici ridicate după aproape 180 de ani în Serbia de Nord-Est, la Malainița.

Protopopul susține că, la rândul său, a primit mai multe amenințări din partea unor cercuri ostile românilor din aceste zone, unde trăiesc peste 300.000 de cetățeni, iar în ultimii trei ani au mai existat cazuri rămase nerezolvate, când au fost distruse sau ruinate însemne românești.

‘Avem credința că organele poliției îi vor descoperi în curând pe cei care au comis aceste acte necreștine și neomenești, având convingerea că vor lua toate măsurile pentru evitarea în viitor a acestor fărădelegi’, a mai adăugat părintele protoiereu.

Scrisoare deschisă către președintele Serbiei

Ca urmare a acestor incidente și a discriminării grave a credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române din Timoc, părintele Boian Aleksandrovici i-a înaintat o scrisoare deschisă președintelui Serbiei, Boris Tadici, în care îi adresează rugămintea de a primi o delegație a Bisericii Ortodoxe Române din Serbia pentru a-i prezenta problema și a găsi o posibilă rezolvare.

Conform acestei scrisori, biserica românească din satul Șipicova, plasa Zăiceri, a fost demolată în urmă cu câțiva ani, pe locul ei fiind acum zidită o biserică sârbească. Dureros este că rămășițele bisericii demolate sunt folosite la pavarea drumurilor, ceea ce a provocat o nemulțumire masivă în cadrul localnicilor.

Locuitorii și-au exprimat dorința de a fi înființată o parohie a Bisericii Ortodoxe Române, având în vedere că în acest sat slujba s-a ținut în limba română, cerere care a fost aprobată de către Preasfințitul Daniil Stoenescu, Episcopul ortodox român al Daciei Felix. A urmat strângerea de fonduri și a fost cumpărat terenul unde este planificată construcția bisericii. După cumpărarea acestui teren, au urmat atacurile publice prin mediile locale din partea autorităților locale, care ar fi subliniat că ‘vlahilor nu li se va permite construirea bisericii’. În momentul în care pe terenul aparținând bisericii au fost puse patru grinzi și o clopotniță, imediat a fost trimisă o echipă de inspectori, care a decis demolarea ‘obiectului’.

Deși a fost depusă o cerere pentru aprobarea construcției bisericii românești, aceasta a fost respinsă în nenumărate rânduri pentru motive neînsemnate.

Pe lângă acestea, se pare că zilele trecute a mai avut loc un incident în care trei preoți români ar fi fost amenințați. La invitația localnicilor, aceștia au asistat la adunarea rămășițelor vechii biserici, care au fost folosite drept pavaj. În acea seară, dintr-o curte aflată în apropiere s-au văzut scântei, ca mai apoi să se audă sunete ca de împușcătură în direcția celor trei preoți. Se pare că au mai fost și alte încercări pentru rezolvarea conflictelor, dar toate s-au încheiat fără succes.

Comentarii Facebook


Știri recente