Protocol de cooperare între Patriarhia Română și Departamentul Politici Pentru Relația cu Românii de Pretutindeni

La Palatul Patriarhiei s-a semnat, astăzi, 16 ianuarie 2014, un Protocol de cooperare între Patriarhia Română și Departamentul Politici Pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Din partea Patriarhiei Române a semnat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod, iar din partea Departamentului Politici Pentru Relația cu Românii de Pretutindeni a semnat Domnul Stejărel Olaru, Secretar de Stat.

„Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni este o sctructură în Ministerul Afacerilor Externe care potrivit legii este autoritatea care se ocupă de comunitățile de români din afara granițelor din punct de vedere cultural și spiritual și finanțând proiecte în acest sens. Protocolul în sine vine în întampinarea obstacolelor pe care de-a lungul timpului le-am întâlnit și tocmai pentru ca aceste obstacole să fie înlăturate evident că Departamentul nostru are o linie de finanțare pe Palierul Spiritualitate. Acest lucru înseamnă că putem susține în sfârșit comunitățile românești din punct de vedere religios pentru că Biserica reprezintă pilon de bază în rândul comunității din punct de vedere comunitar. Și e firesc ca o comunitate de români să aibă un loc spiritual unde să se adune și noi să-l susținem din punct de vedere financiar, deci, să construim biserici, să susținem bisericile, mai ales că în vecinătate lucrurile nu sunt întotdeauna simple și sunt zone chiar ostile din acest punct de vedere românilor sau mai puțin ostile în funcție de țară. Ori tocmai această colaborare strânsă între Ministerul de Externe și Patriarhia Română urmărește implementarea cu succes a proiectelor noastre în aceste comunități ale românilor”, a explicat Domnul Stejărel Olaru, Secretar de Stat.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a declarat: „Protocolul stabilește cadrul colaborării dintre Patriarhia Română și Stat, reprezentat prin Guvernul României, în sprijinirea comună a comunităților care au și multe nevoi financiare pe care Biserica sau comunitatea respectivă nu le poate suporta. Există foarte comunități care au început construcția propriilor lăcașuri de cult, iar posibilitățile financiare ale acestora nu sunt suficiente pentru a duce astfel de proiecte la bun sfârșit. De asemenea, Mitropoliile, Arhiepiscopiile și Episcopiile care au fost organizate în diaspora românească au necesitat și ele sprijin din partea Statului pentru că ele devin centre de coordonare ale activităților din țările în care românii ortodocși trăiesc. Totodată, avem în vedere consolidarea Școlii de Duminică pentru promovarea copiilor care se nasc în diaspora, pentru pregătirea lor în spiritul tradiției, culturii românești pentru posibilitatea de a oferi informații suplimentare despre istoria neamului lor, georgrafia țării din care provin și alte lucruri care sunt foarte importante pentru păstrarea identității atât naționale cât și confesionale. Avem în vedere și organizarea unor biblioteci pe lângă parohiile noastre din diaspora unde tinerii români plecați de aici să poată găsi literatura de care au nevoie, înființarea unor case memoriale, dar și a unor locuri de întrunire pentru românii”.

La eveniment au mai participat Doamna Alina Hagima, Directorul Departamentului amintit, Pr. Michael Tita, Consilier Patriarhal și Domnul George Grigoriță, Consilier Patriarhal.

Prin prezentul protocol cele două instituții doresc intensificarea demersurilor comune pentru sprijinirea comunităților românești din afara granițelor țării.

Comentarii Facebook


Știri recente