Protocol de colaborare între Patriarhia Română și Televiziunea Română

Patriarhia Română și Televiziunea Română au încheiat, în acestă dimineată, un Protocol de cooperare pentru promovarea culturii și identității naționale. Documentul a fost semnat la Palatul Patriarhiei, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și de domnul Claudiu Săftoiu, Președintele-Director General al TVR.

Cele două instituții își propun promovarea constantă a valorilor românești autentice, spirituale și culturale, mai ales în mediul rural și în diaspora română, care în ultimii ani a cunoscut o creștere considerabilă.

„Este un moment important pentru că de fapt atât Biserica Ortodoxă Română cât și Televiziunea Publică urmăresc unul și același obiectiv de a apropia românii de români, de a induce sentimentul de solidaritate, de armonie și comuniune în interiorul comunităților naționale și nu numai și de a face ca opera socială pe care Biserica Ortodoxă Română prin slujitorii săi o desăvârșește în fiecare zi cu mulți români aflați în nevoie în moemntele acestea să fie cunoscută, să fie urmată și să fie încurajată. De asemenea, sunt bucuros să constat că există o dorință de deschidere în ceea ce privește acoperirea proiectelor comune, dar și a viitorului de zi cu zi a românilor prin acțiuni de binefacere ale Bisericii Ortodoxe Române și prin campaniile pe care Televiziunea Română alături de TRINITAS TV le vor duce împreună în ceea ce privește consolidarea sentimentului de bun român”, a declarat domnul Claudiu Săftoiu, Președintele – Director General al TVR.

„Vor fi organizate campanii umanitare cu scopul promovării și întăririi coeziunii sociale, a solidarității, mai ales în mediul rural și în diaspora română. Cele două instituții vor colabora prin schimbul de documentare despre biserici și mănăstiri monumente istorice din întreaga țară, dar și despre alte locașuri de cult reprezentative. De asemenea, vor face schimb de imagini de la evenimente religioase sociale, culturale, educaționale din țară și din străinătate în care sunt implicate comunitățile românești. De asemenea, vor fi făcute schimburi de imagini cu ierarhi, mari duhovnici și preoți ortodocși români”, a precizat Părintele Consilier Patriarhal Constantin Stoica, Purtătorul de Cuvânt al Patriarhiei Române.

Conform protocolului, Patriarhia Română și Televiziunea Română vor colabora pentru realizarea și promovarea unor proiecte și programe cu caracter religios-spiritual, social și cultural-educațional.

„Televiziunea Română va prelua diferite concerte de muzică religioasă, muzică clasică, sau de colinde organizate de Patriarhia Română. De asemenea, Televiziunea Română, prin intermediu postului de Televiziune TRINITAS TV al Patriarhiei Române va prelua transmiterea Sfintei Liturghie și alte slujbe religioase de la Catedrala Patriarhală, dar și de la alte biserici și mănăstiri din țară. În același timp postul de Televiziune TRINITAS TV va putea prelua de la Televiziunea Română diferite programe care promovează cultura și identitatea națională”, a mai spus Părintele Constantin Stoica.

Potrivit realizatorului TVR, Andrei Victor Dochia, protocolul îi vizează, în primul rând, pe telespectatori: „Este un nou început, un protocol care va însemna mult, nu atât pentru noi ca și televiziune publică și pentru Patriarhia Română, cât va însemna pentru telespectatori, deoarece lor ne adresăm. Vom încerca să oferim cât mai multe programe și cât mai interesante. Vom încerca prin emisiunile noastre și prin emisiunea Universul Credinței – o emisiune de actualitate religioasă care se difuzează în fiecare duminică dimineață pe TVR 1- să acoperim pe cât va fi cu putință acțiunile Bisericii pentru a veni în sprijinul telespectatorilor și al credincioșilor”.

Comentarii Facebook


Știri recente

„Umblați ca fii ai luminii!”

Cu ocazia aniversării a 16 ani de la întronizarea Patriarhului Daniel, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul semnează un editorial despre „vocația de luminător” a Preafericirii Sale. „Umblați ca fii ai luminii!” (Efeseni 5, 8) Taina…