Protocol de colaborare între Administrația Națională a Penitenciarelor și Patriarhia Română

Administrația Națională a Penitenciarelor și Patriarhia Română au semnat marți, 26 martie 2013, un protocol de colaborare. Protocolul a fost semnat de către Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Pr. Ionuț Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, pr. Cornel Ilie, consilier patriarhal coordonator al Sectorului Social-filantropic, ca reprezentanți ai Patriarhiei Române, și comisar-șef Cătălin Claudiu Bejan, director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, subcomisar Ioana Morar, director Direcția Reintegrare Socială din cadrul ANP, pr. Florin Smarandi, coordonatorul preoților de penitenciar, ca reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Mai multe detalii a oferit pentru Radio TRINITAS directorul general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisarul șef Cătălin Bejan: „Protocolul încheiat astăzi nu este decât un cadru de formalizare a unor relații de colaborare și de cooperare care există de foarte multă vreme. El stabilește cadrul general în care se desfășoară activitatea preoților din penitenciare, modalitățile de realizare a unor activități cu implicații sociale și cadrul metodologic de desfășurare a programelor educaționale și a celor de morală creștină. Acestea sunt necesare pentru că, din punctul meu de vedere, credința este un factor important în ceea ce înseamnă salvarea sufletului omului și dă șanse foarte mari celor care se eliberează din penitenciar de a se reintegra în societate”,

Acțiunile sociale vor fi desfășurate de preoții capelani care slujesc în penitenciare.

„Protocolul semnat astăzi este un act de continuitate a ceea ce se întâmplă în relația dintre Biserica Ortodoxă Română și Administrația Națională a Penitenciarelor prin activitățile care se desfășoară de la începutul anilor 90 și care au fost fundamentate mai mult după anul 1997, prin protocolul încheiat la acea vreme. Astăzi, de fapt, s-au refundamentat bazele acestei colaborări în care preoții de penitenciare își desfășoară activitatea în cadrul acestor unități pentru persoanele private de libertate pentru a ajuta aceste persoane să se reîntâlnească cu partea de credință care probabil a fost deteriorată”, a spus coordonatorul preoților de penitenciare, părintele Florin Smarandi.

Protocolul are ca obiectiv general asigurarea asistenței religioase a persoanelor aflate în custodia unităților din sistemul administrației penitenciare, la cererea acestora, în vederea asigurării condițiilor exercitării libertății de religie pe perioada executării pedepsei, precum și în vederea creșterii șanselor de reintegrare socială, comunitară și familială, dar și asistența moral-religioasă a angajaților, elevilor, studenților și cursanților din sistemul administrației penitenciare și a instituțiilor de învățământ și formare de profil.

FOTO: ZIARUL LUMINA

Comentarii Facebook


Știri recente