Parohia „Sfinții Voievozi” – Murguța, com. Dobarceni, Protopopiatul Botoșani, în colaborare cu Școala primară nr. 4 Murguța, a organizat, în perioada 2 martie-31 martie 2014, proiectul „Proscomidia pe înțelesul copiilor. Împărtășirea bolnavilor”. Acest proiect a fost înscris în concursul național de proiecte duhovnicești, organizat cu prilejul Anului omagial euharistic de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
Echipa de implementare a proiectului „Proscomidia pe înțelesul copiilor. Împărtășirea bolnavilor” din localitatea Murguța a fost formată din pr. Valentin Cîrlan, parohul Bisericii „Sfinții Voievozi”, înv. Daniela Mateciuc, educ. Pădurariu Stela și înv. Silviu Condurache, cât și copiii din clasele 0, a II-a, a III-a și a IV-a ale Școlii primare nr. 4 Murguța.
Mai multe detalii despre obiectivele proiectului, cât și despre acțiunile desfășurate ne-a oferit, în rândurile ce urmează, pr. Valentin Cîrlan: „Proiectul a urmărit aducerea la cunoștință a rânduielii Proscomidiei și a semnificației ei copiilor din Murguța, pentru ca apoi să fie pus în practică, prin împărtășirea bolnavilor din parohie. Totodată, ne-am propus să se conștientizeze faptul că toată comunitatea trebuie să se unească cu Hristos prin Sfânta Euharistie, chiar dacă nu toți pot ajunge la Sfânta Liturghie. De aceea, beneficiarii proiectului au fost persoane/familii care nu au putut ajunge la Jertfa Euharistică pentru a se împărtăși, din cauza vârstei înaintate și a bolii. Proiectul a început prin strângerea de fonduri, pentru că ne-am gândit că ar fi frumos ca elevii să le dăruiască celor aflați în suferință un mic cadou, atunci când am mers să-i împărtășim cu Sfintele Taine. Grupa de cateheză, formată din 32 de elevi ai școlii din localitate, cu vârste între 6 și 11 ani, după ce a participat la mai multe Sfinte Liturghii, unde a dat răspunsurile la slujbă, a reușit să colecteze de la credincioși suma de 180 de lei. Strângerea de fonduri a început în prima săptămână din Postul Mare, odată cu slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul unită cu Pavecernița, la care au participat foarte mulți copii, și a durat până la data de 21 martie 2014. În săptămâna a doua din Postul Mare, împreună cu cadrele didactice din Murguța, am prezentat copiilor rânduiala și semnificația Proscomidiei, precum și a Sfintei Liturghii, cu momentele importante în care pâinea și vinul se prefac în Trupul și Sângele Domnului, momentul împărtășirii preotului și a credincioșilor. La final, copiii au mâncat prescurile ca și pâine binecuvântată și eugenii, arătându-se extrem de interesați de cele învățate. În săptămâna a treia din Postul Mare am mers și am împărtășit persoanele bolnave, cărora copiii le-au dăruit alimente din banii strânși: ulei, făină de grâu, orez, zahăr, pate vegetal și pâine de la sfânta biserică. Bătrânii s-au bucurat nespus, iar copiii au primit și ei daruri de la unii credincioși”.
Tot părintele Valentin Cîrlan a mai amintit că, în urma implementării proiectului, în parohia pe care o păstorește, s-a observat o mai bună frecvență privind deasa Spovedanie și Împărtășanie a copiilor, a bătrânilor, dar și a celorlalți credincioși.