Propovăduire prin fapte: Pedagogia Mântuitorului în cazul gadarenilor explicată de Patriarhul Daniel

Preafericitul Părinte Daniel a vorbit la slujba de duminică, în Paraclisul „Sfântul Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, despre lecția oferită de Iisus Hristos gadarenilor. În acest caz Mântuitorul a propovăduit mai mult prin fapte decât prin cuvinte, a explicat Patriarhul României.

Textul evanghelic din Duminica a cincea după Rusalii, Vindecarea celor celor doi demonizați din ținutul Gadarei, este prezentat la Matei 8:28-34; 9:1.

Mustrarea

„După ce-i eliberează pe cei doi oameni posedați de demoni, Mântuitorul ceartă pe locuitori prin paguba materială pe care le-a produs-o prin înecarea porcilor și pleacă din ținutul lor. Nu explică nimic, nu le face nicio lecție de morală, și dacă L-au rugat să plece, El a plecat”, a spus Preafericirea Sa.

Astfel, Iisus Hristos îi mustră pe gadareni pentru că dorința lor de câștig comercial din vânzarea porcilor, considerați animale necurate potrivit Legii Mozaice, devenise o preocupare materială excesivă, o robie a sufletului.

„Ei erau mai preocupați de valoarea materială a porcilor decât de vindecarea spirituală a concetățenilor suferinzi. Paguba pricinuită prin înecarea porcilor li s-a părut mai mare decât binefacerea vindecării celor doi oameni demonizați”, a semnalat Patriarhul Daniel.

„Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că El nu învăța pe oameni doar prin cuvinte, ci și prin fapte, prin minuni, prin vindecări, dar și prin mustrarea indirectă, folosind pagube materiale pentru îndreptarea spirituală a oamenilor”, a adăugat Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh a subliniat că aici vedem pedagogia divină: „Dumnezeu îngăduie pagube materiale ca prin intermediul lor să cheme pe oameni la pocăință, la îndreptare, să-i facă să caute mai mult cele duhovnicești decât pe cele materiale”.

Vindecarea

Despre subiectul central al textului evanghelic, Vindecarea celor doi demonizați din Gadara, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că nu este altceva decât o lecție de iubire a lui Dumnezeu față de persoanele chinuite și dezumanizate de diavoli.

„Iubirea Lui smerită și milostivă îi chinuia pe acești demoni care nu aveau nici smerenie nici iubire față de Dumnezeu și față de semeni”.

Preafericirea Sa a menționat că nimeni din Gadara nu l-a chemat pe Iisus Hristos, ci a mers acolo din proprie inițiativă „pentru că a vrut să fie prezent unde umanitatea este chinuită de demoni”.

„Domnul Iisus Hristos, Doctorul dumnezeiesc al sufletelor și al trupurilor ridică, eliberează, vindecă și face din oameni înstrăinați oameni apropiați, le redă sănătatea și demnitatea, precum și bucuria de a fi în comuniune cu El”, a continuat Patriarhul României.

Demonii îi chinuesc pe oameni din invidie

Tot în cadrul predicii rostite duminică, Patriarhul Daniel a evidențiat că acest text biblic este tulburător pentru că arată „atitudinea demonilor față de oameni, dar și a oamenilor unii față de alții”.

„Demonii care chinuiesc pe oameni îi folosesc pe aceștia să chinuiască și ei, la rândul lor, pe alți oameni”, a spus Patriarhul.

„Demonii dezbină pe oameni, iar Dumnezeu îi adună, demonii îi chinuiesc pe oameni pentru că îi urăsc știind că au fost chemați la îndumnezeire. Demonii invidioși sunt și răutăcioși”, a adăugat Preafericirea Sa.

Puterea Crucii

În acest context, Preafericirea Sa a semnalat că puterea duhurilor rele este alungată prin rugăciunea zilnică a credinciosului și prin puterea semnului Sfintei Cruci, prin umplerea sufletului de Duhul Sfânt pentru a nu lăsa loc celui necurat.

„Puterea Crucii este puterea iubirii smerite a lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Smerenia iubirii atotputernice a lui Hristos cel Răstignit și Înviat îi înfricoșează pe demoni, deoarece ei nu au smerenie și nici iubire față de Dumnezeu”, a explicat Patriarhul României.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Basilica News Agency (@basilica.ro) pe

„Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne dăruiască tuturor puterea de a birui ispitele care vin de la demoni, dar și puterea duhovnicească de a fi milostivi, de a ne ruga nu numai pentru noi, ci și pentru alții, îndeosebi pentru cei ce nu se mai pot ruga pentru ei înșiși, arătând prezența iubirii și a lucrării harului Mântuitorului Iisus Hristos în viața noastră”, a îndemnat la finalul omiliei Părintele Patriarh.

Citește și: Patriarhul României aniversează împlinirea vârstei de 68 de ani  

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente