PROLOAGELE: în fiecare zi împreună cu Sfinții, vol. 1 (lunile septembrie-februarie)

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a apărut, din inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, primul volum al Proloagelor, într-o ediție nouă, cea dintâi sub egida Patriarhiei Române. Proloagele conțin viețile pe scurt ale celor mai importanți Sfinți ai fiecărei zile din anul bisericesc, însoțite de felurite cuvinte de folos, extrase din Viețile Sfinților și din alte cărți de zidire sufletească recunoscute în spiritualitatea ortodoxă. Ele sunt citite, în biserici și catedrale, la momentul chinonicului din cadrul Sfintei Liturghii zilnice, iar în mânăstiri se folosesc ca lectură la trapeză; dar ele constituie totodată și o hrană duhovnicească aleasă pentru orice credincios și un mod de a face cunoștință cu Sfinții plăcuți lui Dumnezeu și cu povățuirile marilor dascăli ai Bisericii Ortodoxe.

Pentru prima dată, această lucrare de zidire sufletească a fost tradusă integral în limba română sub îndrumarea Sfântului stareț Paisie de la Mânăstirea Neamț și tipărită între anii 1854-1855. Proloagele au fost, apoi, diortosite în anii `70 ai secolului trecut de eruditul arhimandrit Benedict Ghiuș și au văzut din nou lumina tiparului în anul 1991, cu binecuvântarea mitropolitului cărturar Nestor Vornicescu al Olteniei.

În ediția de acum a Proloagelor, atent revizuită din punct de vedere lingvistic, au fost identificate și consemnate citatele scripturistice și au fost completate datele istorice și geografice. Pentru prima dată au fost adăugate sinaxarele tuturor Sfinților români canonizați până acum, precum și ale altor Sfinți față de care se manifestă o deosebită evlavie.

Volumul întâi cuprinde prima jumătate a anului bisericesc, între 1 septembrie și 29 februarie. Cartea este prefațată de Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL, prin textul intitulat sugestiv: În fiecare zi împreună cu Sfinții, care a devenit și subtitlu al întregii ediții.

Comentarii Facebook


Știri recente